Loupání vajec často vyžaduje nejen čas, ale i notnou dávku trpělivosti. Proto je dobré znát pár užitečných triků, jak si tuto činnost můžeme co nejvíce usnadnit.
Čerstvá vejce se loupou vždy špatně
Vše začíná již při správném výběru vajec. Nezáleží ani na velikosti nebo bio kvalitě, ale na stáří. Starší vajíčka jsou na loupání rozhodně lepší. Čerstvá mají totiž skořápku pevně spojenou s bílkem, což jejich loupání akorát ztěžuje.
Vařte v osolené vodě nebo přidejte ocet
Ruku v ruce se správným výběrem vhodných vajíček jde i voda, v níž je budeme vařit. Přesněji řečeno, hodně záleží na tom, zda vejce budeme vařit pouze v čisté vodě nebo do ní něco přidáme. Některé hospodyňky používají například ocet. Přidáním lžičky octa se naleptá skořápka, čímž dojde k jejímu změkčení. Kromě octa se používá i jedlá soda. Působením sody ve vodě se přestane bílek na skořápku tolik lepit – snadné loupání je tak stoprocentně zaručeno. Poslední „tajnou“ ingrediencí je sůl. Její vliv při loupání vajec mnozí sice zpochybňují. Přidáním soli si nejspíše neusnadníte práci při loupání, ale voda se vám začne vařit rychleji.
Foto: Shutterstock
Lžíce nebo sklenice
Když už se od vaření dostaneme k samotnému loupání, můžeme na pomoc použít lžičku. Trik spočívá v tom, že se lžičkou dostaneme mezi membránu (jemná vrstva pod skořápkou) a vejce. Snažíme se zajet co nejhlouběji a jemně lžičkou pohybovat po celém obvodu vajíčka. Pro začátek to bude chtít trochu cviku než dosáhneme požadovaných výsledků. Proto se rozhodně nesmíme nechat odradit při prvním nezdaru.
Dalším, trochu nezvyklým fíglem je použití zavařovací sklenice s vodou. Uvařená a vychladlá vejce budeme po jenom kusu vkládat do sklenice, zhruba do čtvrtiny naplněné vodou. Pokaždé je potřeba se sklenicí zatřást tak, aby se vejce při pohybu dotklo víka i dna. Tímto dojde k narušení skořápky, která se z vejce postupně sloupne. Pro tuto metodu loupání se nehodí vejce s tekutým středem ani ta, která při vaření praskla – na takovouto manipulaci jsou moc křehká a rozpadla by se.
Foto: Shutterstock, zdroj: Allrecipes, Apetitonline, Today