Opravdu účinné a chutné náhražky kávy

Proč nahrazovat tak dokonalý dar, jako je káva? Třeba vám ji zakázal lékař, způsobuje vám zažívací potíže, bolesti hlavy, je na vás příliš silná nebo vám prostě nechutná, třeba jako mně. Čím tedy tento životodárný nápoj, bez kterého si někteří nedovedou svůj den představit, nahradit? Možností je spousta, nebojte se experimentovat.

Matcha Tea

Jde o druh zeleného čaje vyrobené z rozemletých listů čajovníku čínského (camellia sinensis). Na rozdíl od dalších zelených čajů, kdy se listy pouze louhují, z Matcha čaje získáte mnohem více antioxidantů, protože list spotřebujete celý. Nejen, že vás Matcha Tea nakopne podobně jako káva (obsahuje kofein), ale také díky němu hubnete a snižujete riziko vzniku cukrovky.

Jak si správně Matchu připravit? Prosejte 1 až 2 čajové lžičky prášku matcha do keramické misky. Přilijte horkou (ne vroucí) vodu, teplota by měla být kolem 71 – 77 °C. Pomaluje míchejte, dokud se čajový prášek nerozpustí, pak ještě prošlehejte tradiční bambusovou šlehací metličkou zvanou chasen. Jakmile se na povrchu utvoří lehká vrstvička, čaj je hotový.

Čekanková káva

Kořen čekanky (cikorky) lze upražit, rozemlít a následně uvařit stejně jako kávu. Chuť je velmi velmi podobná, až na to, že čekanka postrádá kofein.

Čekanková káva obsahuje inulin (forma rozpustné vlákniny), který pomáhá trávení a podporuje růst prospěšných bakterií ve střevech. Navíc stimuluje játra tak, že produkují více žluči, což pomáhá při trávení tuků.

Pokud si koupíte namletý a pražený kořen čekanky, budete mít přípravu velice jednoduchou. Prostě se směsí budete nakládat úplně stejně jako s kávou. Doporučené dávkování jsou 2 polévkové lžíce na 180 ml vody.

Tuto lákavou náhražku kávy si však raději odpusťte v těhotenství a při kojení, zatím neproběhly dostatečné výzkumy na vhodnost a nevhodnost čekanky ve vašem stavu.

Jablečný ocet

Jablečný ocet získáme fermentací drcených jablek pomocí kvasinek a bakterií. Vznikne tak kyselina octová, která se může pochlubit mnoha blahodárnými účinky na naše zdraví. Zvyšuje citlivost na inzulín a stabilizuje hladinu cukru v krvi. Pomáhá dokonce s hubnutím, protože zvyšuje pocity plnosti po jídle.

Jablečný ocet pijte tak, že smícháte 1-2 polévkové lžíce nefiltrovaného jablečného octa se šálkem studené vody. Přidat můžete také polévkovou lžíci medu. Jablečný ocet nikdy nepijte nezředěný!

Foto: Shutterstock

Voda s citronem

Něco tak triviálního jste nečekali, že? Voda s citronem nemá žádné kalorie a výjimečná je vysokým obsahem vitamínu C. Ten jakožto antioxidant podpoří váš imunitní systém, dále chrání vaši pokožku před sluncem a pomáhá s tvorbou kolagenu.

Do sklenice vody přidejte jednu polévkovou lžíci čerstvě vymačkané citronové šťávy. Pokud chcete zajít ještě dál, přidejte například také okurku, mátu, meloun nebo bazalku. A máte připraven osvěžující nápoj, který vám pomůže začít zdravě den.

Kombucha

Vyrábí se fermentací černého čaje s bakteriemi, kvasinkami a cukrem. Díky tomuto procesu kombucha obsahuje probiotika, kyselinu octovou a antioxidanty. Posiluje imunitní systém, vyrovnává hladinu cholesterolu i krevního cukru.

Foto: Shutterstock, zdroj: Healthline, HomeGrounds