Pečící papír v kuchyni lze jednoduše nahradit

Kdo nezažil, nepochopí. Máte naplánováno velké pečení, chcete si podat pečicí papír a zjistíte, že už žádný nemáte. Naštěstí bez pečicího papíru relativně v pohodě upečete a možností, čím ho nahradit, máte hned několik.

Co je pečicí papír?

Papír potažený silikonem. Možná jste někdy dumali nad tím, proč některý je bílý a některý hnědý. Jde jen o to, zda je bělený, nebo nebělený. Díky silikonu je papír nepřilnavý a odolný vůči teplu a vodě.

Starý dobrý tuk a hrubá mouka

Naše babičky samozřejmě k dispozici žádný pečicí papír neměly a pekly takové dobroty, o kterých si dnešní hospodyňky mohou nechat jenom zdát. Vystačily si s klasickými surovinami, které ostatně máte doma taky. Takže pokud pečicí papír nemáte a péct chcete, vymažte plech máslem a vysypejte ho hrubou mouku nebo strouhankou. Práce je to trochu špinavá, minutku, dvě to zabere, ale budete mít upečeno. Použít můžete samozřejmě také kokosový nebo olivový olej ve spreji.

Alobal

Alobal se dá v některých případech využít jako vhodná náhrada pečícího papíru, v jiných absolutně vůbec. Alobal není nepřilnavý a je také dost vodivý. Proto není vhodný například na pečení sušenek nebo celkově pečení sladkého. Pokud chcete na či v alobale péct maso nebo rybu, klidně se do toho pusťte, jen jej radši ještě potřete tukem, aby se vám maso k alobalu nepřipeklo. Kdyby vás napadlo vystýlat alobalem dno trouby, raději to nedělejte, můžete ji poškodit.

Foto: Shutterstock

Silikonová podložka

Znovupoužitelná, omyvatelná, nepřilnavá. Pokud ji doma nemáte, tak sice nevyřešíte akutní problém absence pečicího papíru, ale rozhodně se vyplatí zauvažovat o jejím pořízení. Silikonové podložky jsou pružné, žáruvzdorné, nepřilnavé, takže se výborně hodí jako alternativa k pečicímu papíru co se týče pečení sušenek, buchet a pečiva.

Co v žádném případě nepoužívat?

Papírové tašky z obchodu. Materiál se může jevit jako podobný, ale opak je pravdou. Papírové tašky se vám v troubě pravděpodobně vznítí, navíc inkoust, kterým jsou potištěny, rozhodně není nic, co by mělo přijít do kontaktu s vašimi potravinami.   

Foto: Shutterstock, zdroj: Bobsredmill, SimplyRecipes