Pokud se vám podaří navařit větší množství jídla nebo uděláte velký nákup a nestačíte potraviny konzumovat, jeví se uložení do mrazáku jako jasná volba, která zabraňuje plýtvání potravinami. Šetříte tak nejen životní prostředí, ale také vaši kasičku. Následně není nic jednoduššího, než potraviny z mrazáku vyndat, nechat rozmrazit a konzumovat.
Pozor na skrytá rizika
Mezi lidmi často převládá pocit, že do mrazáku se může dát opravdu vše a kvalita potravin i jejich výživová hodnota zůstane zachována. Bohužel to není pravda. Zmražení nevhodných potravin a jejich následná konzumace může být i životu nebezpečna. Častou chybou je mrazení a následně rozmrazování pečiva. Takové rohlíky chutnají po rozmrazení v mikrovlnné troubě jako čerstvé a vytáhnout je z mrazáku je mnohem pohodlnější, než se pro ně v sobotu ráno vydat do samoobsluhy.
Problém je v tom, že jelikož má pečivo nízkou dobu trvanlivosti, tak je velmi náchylné k tvorbě plísní. Skryté plísně se začínají obvykle tvořit během 48 hodin po upečení. Vložením pečiva do mrazáku sice proces plesnivění pozastavíte, ale jakmile pečivo rozmrazíte, tak tento proces pokračuje dále. Největší chybou je vložit do mrazáku ještě horké nebo teplé pečivo, kvůli čemuž se tvorba plísní ještě urychlí.
Rozmrazování podporuje tvorbu plísní
Pokud je v pečivu již počínající plíseň, tak jakmile ho začnete rozmrazovat, začne proces plesnivění postupovat mnohem rychleji, než je běžné. Důvodem je vysoká vlhkost rozmrazovaného pečiva. Z důvodu vysoké vlhkosti není ani vhodné dávat pečivo na uskladnění do lednice. Navíc byste počínající plísní v pečivu mohli kontaminovat i ostatní potraviny, které v lednici uchováváte.
Jak na správné uchování pečiva
Pečivo je nejlepší kupovat vždy čerstvé a to nejen z důvodu jeho chuti, ale kvůli minimalizaci zdravotních rizik. Pokud již potřebujete pečivo skladovat, zabalte ho vždy do čisté bavlněné utěrky nebo plátěného sáčku. Pečivo by ale vždy mělo být vychladlé. Skladování v mikrotenových sáčcích je pro uchování pečiva naprosto nevhodné.
Foto: Shutterstock, zdroj: Tasteofhome, NYTimes