Perník, jak ho dělá Josef Maršálek. Skvělá chuť i bez vajec

Máte rádi chuť perníku? Připravte si tuto klasiku tak, jak ji dělá jeden z nejslavnějších českých cukrářů, Josef Maršálek. 

Litý perník má několik výhod. Je rychle hotový, lahodný a díky speciálnímu koření provoní celou domácnost. K přípravě tohoto rychlého dezertu vám bude stačit jen pár základních ingrediencí, které smícháte dohromady. A díky receptu slavného cukráře ho můžete upéct dokonce i bez vajec. Že se vám to líbí? Tak jdeme na to.

Lahodný perník podle Josefa Maršálka

Josef Maršálek je hotový kouzelník sladkých dezertů. Některé jeho recepty se velmi rychle zabydlely i v kuchyních těch, kteří jinak pečení moc neholdují. Jedním z nich se stal i tento perník bez vajec. Jak na něj?

Bude vám k tomu stačit jedna mísa, ve které nejdříve smíchejte sypké ingredience: 240 g pšeničné mouky, 80 g žitné mouky, 120 g třtinového cukru, 6 g perníkového koření, 14 g jedlé sody, 2 g soli, 4 g mletého anýzu a 8 g skořice. K této směsi přilejte 140 ml mléka, 120 g rozpuštěného a vychladlého másla a 320 g tekutého medu. Ze všech těchto přísad umíchejte těsto, které nalijte na plech, předem vystlaný pečícím papírem. Předehřejte si troubu na 160 °C a pečte po dobu asi 30 minut. 

Foto: Shutterstock

Přísady a poleva, které ho dovedou k dokonalosti

Tento perník, pokud použijete všechny uvedené přísady, je opravdovou lahůdkou. Je vláčný a zachutná i tomu, kdo si perníky doposud neoblíbil. Pokud ale přesto chcete, aby váš perník nebyl fádní, můžete do těsta přidat sušené ovoce, jako jsou meruňky, brusinky nebo švestky. Na perník se také skvěle hodí poleva. Tu snadno připravíte z 200 g moučkového cukru a 1 dl rumu nebo citronové šťávy. Potřete jím váš upečený perník a nechte zaschnout. Právě jste upekli vynikající dezert podle postupu pana Maršálka. Buďte si jistí, že mu nikdo neodolá.

Foto: Shutterstock, zdroj: Toprecepty, Lifee