Podzimní polévka z červeného zelí je nejlepší na posílení imunity

Červené zelí je bez nadsázky zázračná potravina. Přináší nám hromadu zdravotních benefitů, které oceníme zvláště v zimním období. Co všechno červené zelí léčí a jak si z něj připravit lahodnou polévku?

Červené zelí? Nejlevnější superpotravina

Červené zelí bohatě obsahuje vlákninu, vitamíny a minerály. Jeho konzumací předcházíme zácpě a snižujeme riziko vzniku onemocnění střev. Červené zelí přináší úlevu také od některých zažívacích problém a snižuje hladinu cholesterolu. Díky vysokému obsahu vody je vhodné také pro redukční diety. Zastoupení vitamínu C je srovnatelné s citrusy, proto zelí působí protizánětlivě a posiluje imunitu. Červené zelí obsahuje o polovinu více vitamínu C než zelí bílé.

Zelím proti rakovině

Červené zelí obsahuje a aktivuje látky, které snižují riziko rakoviny. Zmírňuje zánět, bojuje s bakteriemi a zastavuje růst rakovinotvorných buněk. Nejlepších výsledků se docílilo u rakoviny prsu, tlustého střeva, prostaty či močového měchýře.

Jak červené zelí zařadit do jídelníčku?

Ideálně syrové, například v salátu. Tak si zachová nejvíce prospěšných látek. Nicméně i dušené zelí si ponechá slušnou část živin, které nám pomáhají udržet zdraví, jen je třeba dobu vaření neprotahovat. Pochutnat si můžete třeba na krémové polévce z červeného zelí.

Foto: Shutterstock

Krémová polévka z červeného zelí

  • 1 menší hlava červeného zelí
  • 3 středně velké brambory
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 červená cibule
  • 1 lžička sušeného zázvoru
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 2 stroužky česneku
  • 0,75 l zeleninového vývaru
  • 0,25 l šlehačky na vaření
  • 2 lžíce čerstvého kopru
  • citronová šťáva
  • cukr
  • sůl a pepř
  • 4 lžíce zakysané smetany

Postup přípravy

Zelí očistíme od vnějších listů, odstraníme košťál a zelí nakrájíme na tenké nudličky. Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostičky. Cibuli a česnek také oloupeme a nasekáme nadrobno.

V kastrolu rozehřejeme olivový olej, přidáme cibuli, zázvor, kmín a špetku soli. Smažíme cibuli, dokud nezměkne. Pak vhodíme česnek, krátce osmahneme a přidáme zelí a brambory. Za stálého míchání dusíme zhruba 10 minut.

Zalijeme vývarem a přikryté vaříme na mírném plameni dalších 20 minut. Změklou zeleninu rozmixujeme ponorným mixérem, přilejeme smetanu a polévku finálně dochutíme cukrem, citronovou šťávou, solí a pepřem. Servírujeme posypanou koprem se lžící smetany.

Foto: Shutterstock, zdroj: healthjam, TheRealRecipes, CrowdedKitchen