Červené zelí je bez nadsázky zázračná potravina. Přináší nám hromadu zdravotních benefitů, které oceníme zvláště v zimním období. Co všechno červené zelí léčí a jak si z něj připravit lahodnou polévku?
Červené zelí? Nejlevnější superpotravina
Červené zelí bohatě obsahuje vlákninu, vitamíny a minerály. Jeho konzumací předcházíme zácpě a snižujeme riziko vzniku onemocnění střev. Červené zelí přináší úlevu také od některých zažívacích problém a snižuje hladinu cholesterolu. Díky vysokému obsahu vody je vhodné také pro redukční diety. Zastoupení vitamínu C je srovnatelné s citrusy, proto zelí působí protizánětlivě a posiluje imunitu. Červené zelí obsahuje o polovinu více vitamínu C než zelí bílé.
Zelím proti rakovině
Červené zelí obsahuje a aktivuje látky, které snižují riziko rakoviny. Zmírňuje zánět, bojuje s bakteriemi a zastavuje růst rakovinotvorných buněk. Nejlepších výsledků se docílilo u rakoviny prsu, tlustého střeva, prostaty či močového měchýře.
Jak červené zelí zařadit do jídelníčku?
Ideálně syrové, například v salátu. Tak si zachová nejvíce prospěšných látek. Nicméně i dušené zelí si ponechá slušnou část živin, které nám pomáhají udržet zdraví, jen je třeba dobu vaření neprotahovat. Pochutnat si můžete třeba na krémové polévce z červeného zelí.
Krémová polévka z červeného zelí
- 1 menší hlava červeného zelí
- 3 středně velké brambory
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 červená cibule
- 1 lžička sušeného zázvoru
- 1 lžička drceného kmínu
- 2 stroužky česneku
- 0,75 l zeleninového vývaru
- 0,25 l šlehačky na vaření
- 2 lžíce čerstvého kopru
- citronová šťáva
- cukr
- sůl a pepř
- 4 lžíce zakysané smetany
Postup přípravy
Zelí očistíme od vnějších listů, odstraníme košťál a zelí nakrájíme na tenké nudličky. Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostičky. Cibuli a česnek také oloupeme a nasekáme nadrobno.
V kastrolu rozehřejeme olivový olej, přidáme cibuli, zázvor, kmín a špetku soli. Smažíme cibuli, dokud nezměkne. Pak vhodíme česnek, krátce osmahneme a přidáme zelí a brambory. Za stálého míchání dusíme zhruba 10 minut.
Zalijeme vývarem a přikryté vaříme na mírném plameni dalších 20 minut. Změklou zeleninu rozmixujeme ponorným mixérem, přilejeme smetanu a polévku finálně dochutíme cukrem, citronovou šťávou, solí a pepřem. Servírujeme posypanou koprem se lžící smetany.
Foto: Shutterstock, zdroj: healthjam, TheRealRecipes, CrowdedKitchen