Gratinované brambory možná na první pohled vypadají složitě na přípravu, ale opak je pravdou. Poradíme vám krok po kroku, jak si připravit tuto vynikající přílohu, kterou bude zbožňovat celá rodina.
Co jsou gratinované brambory
Gratinované brambory jsou delikátní záležitostí, která je vynikající sama o sobě. Tenké plátky brambor zapečené ve smetanové omáčce a lehce vonící po česneku představují jednou z nejoblíbenějších příloh. Pokud jste dosud neměli odvahu si je připravit doma, právě přišla vaše chvíle. Poradíme vám, jak na to.
Vystačíte si s několika ingrediencemi
Na přípravu této vynikající přílohy budete potřebovat 600 g brambor varného typu B nebo C, což jsou ty, které se snadno rozvaří. Připravte is 125 ml smetany ke šlehání, 125 ml mléka a sýr s výraznou chutí na posypání, nejlépe parmezán. Potom už jen stačí 2 stroužky česneku a muškátový oříšek. Kdo má rád bylinky, může si připravit čerstvý rozmarýn nebo tymián.
Snadný postup
Nakrájejte oloupané brambory na co nejtenčí plátky. Smetanu smíchejte s mlékem, přidejte prolisovaný česnek, sůl, pepř a trochu muškátového oříšku. Směs zahřejte, ale nevařte ji. Předehřejte si troubu na 180 °C, pekáč vymažte máslem a můžete začít vrstvit. Střídejte brambory a smetanovou omáčku dokud nespotřebujete vše. Navrch nasypejte sýr, přikryjte alobalem a pečte cca 40 minut. Poté alobal sejměte a pečte dalších 20 minut, dokud brambory na povrchu nezískají zlatavou barvu.
Kdo chce, může experimentovat
Ten, kdo má rád cibuli, může ji přidat i do tohoto pokrmu. V tom případě by se vrstvily brambory, cibule a omáčka. Můžete vyzkoušet i jiné druhy sýrů nebo sýr ještě posypat strouhankou. Bylinky přidejte do smetanové směsi nebo jimi posypejte hotový pokrm. Gratinované brambory jsou skvělé k pečeným masům, steakům nebo rybám. Báječně však poslouží i jako samostatné jídlo.
Foto: Shutterstock, zdroj: Allrecipes, Spendwithpennies