Podle statistiky každý třetí obyvatel České republiky v životě onemocní rakovinou a každý čtvrtý na ni zemře. Jsou to přitom často potraviny, jejichž dlouhodobá konzumace může ke vzniku rakoviny přispět.
Ovoce z obchodů
Plody, které nejsou organické neboli BIO, jsou kontaminovány toxickými pesticidy a nebezpečnými hnojivy. Pesticidy byly prokázány na více než 98 % testovaných jablek. Hned za nimi je celer, jahody, broskve, špenát, nektarinky, hrozny, sladká paprika a brambory. Ani důkladné umytí vás těchto chemických látek zcela nezbaví.
Průmyslově zpracované maso
Uzeniny, salámy, klobásy, párky v rohlíku, slanina a většina masných produktů. Všechno zpracované maso obsahuje mnoho chemikálií, konzervačních látek, hlavně dusičnanů sodíku, které je dělají svěží. Patří mezi karcinogeny a vedou k rakovině žaludku.
Rafinované rostlinné oleje
Rostlinné oleje nelze extrahovat přirozeně, jako třeba máslo. Původně nebyly určeny k jídlu. Měly sloužit v průmyslu pro mazací zařízení, na míchání barev a jako nová generace automobilových paliv. Jsou dezodorizovány, barveny a nesou riziko rakoviny. Vyměňte je za oleje zpracovávané za studena s mastnými kyselinami se středně dlouhým řetězcem.
Rafinovaná bílá mouka
Má vysoký glykemický index, rychle zvýší hladinu cukru v krvi a je příčinou diabetu. Je bělená chlorem a ošetřená bromem, jedovatými chemikáliemi pro štítnou žlázu a jiné orgány. Mnoho obsažených sacharidů má prokázanou souvislost s rakovinou prsu u žen.
Rafinované cukry
Rafinované cukry podporují růst rakovinných buněk. Kromě sladkostí, limonád, ovocných šťáv, hotových omáček, cereálií, pečiva i mléčných výrobků jsou i v dalších potravinách.
Sladké limonády
Jsou plné cukru, obsahují umělá barviva a potravinářské chemikálie, jako je derivát 4-MI tedy 4-methylimidazolem. Ta průkazně způsobují rakovinu.
Umělá sladidla, Light a DIA potraviny
Četné studie prokazují, že lidé, kteří pravidelně konzumují umělá sladidla, třeba v limonádách, kávě nebo čaji, ve skutečnosti nehubnou a přibírají. Chemikálie, které tyto sladidla obsahují, zejména aspartam, jsou smrtelně jedovaté a způsobují i rakovinu.
Losos
Pokud losos není uloven v přírodě, ale pochází z farmového chovu, je krmen granulemi, kontaminovanými chemickými látkami, antibiotiky, pesticidy a dalšími karcinogeny.
Bramborové chipsy a potraviny s vysokým obsahem soli
Jsou plné průmyslově vyráběných tuků, sodíku, umělých příchutí, konzervačních látek a barviv, smažené za vysokých teplot a obsahují karcinogen akrylamid, který je i v cigaretách. Slané pochutiny, s vysokým obsahem soli, nakládané i uzené, způsobují rakovinu žaludku.
Konzervovaná rajčata
Vnitřek konzerv obsahuje chemickou látku zvanou bisfenol-A neboli BPA a ta podle studií může vést k neplodnosti, onemocnění srdce a dalším nemocem. Rajčata jsou nebezpečné kvůli jejich vysoké kyselosti, která BPA z plechovky extrahuje do samotných rajčat.
Popcorn z mikrovlnky
Sáček obsahuje chemické látky – karcinogeny, které se podle výzkumů ukládají do jater a způsobují rakovinu slinivky, nádory a neplodnost. Popcorn obsahuje diacetyl, který způsobuje rakovinu a vede k poškození plic.
Geneticky modifikované potraviny
GMO jsou potraviny modifikované chemikáliemi a pěstované s chemikáliemi, způsobujícími vrozené vady a rychlý růst nádorů, alespoň u zvířat. Téměř všechna zrna, včetně sójových bobů, pšenice a kukuřice, jsou dnes pěstována z geneticky modifikovaných organismů.
Foto: Shutterstock