Potraviny obsahující nejvíce soli. Nejsou to uzeniny ani chipsy

Sůl je základ každého dobrého jídla, vždyť už od malička víme, že je sůl nad zlato. Ale všeho moc škodí. Nadměrný příjem soli totiž zvyšuje krevní tlak, který nejen vede k problémům se srdcem, ale také ovlivňuje naše hormony, naši imunitu a trávicí soustavu.

Co je sůl?

Chemický název kuchyňské soli je chlorid sodný (NaCl). Procentuálně obsahuje 40 % sodíku a 60 % chloridu. Sodík naše tělo potřebuje, pomáhá s rovnováhou tekutin a vstřebáváním živin, působí blahodárně na nervovou soustavu i funkci svalů.

Sůl se získává ze solných dolů nebo odpařováním mořské vody či jiné vody bohaté na minerály. V minulosti se používala ke konzervaci potravin, pomáhala předcházet růstu bakterií, které by potraviny ničily.

Kolik soli je tak akorát?

Doporučená denní dávka soli pro dospělého člověka je jedna čajová lžička. Těžko říct, jak u nás, ale v USA konzumenti tuto hranici překračují běžně až o 50 %. Většinou sůl naskočí z balených a mražených potravin, proto si pojďte přečíst, které potraviny obsahují více soli, než jste si mysleli.

Pizza

Pizza je prakticky synonymem pro sůl. Nejen, že je sůl obsažena ve vysoké míře v samotném těstě, ale také v rajčatové omáčce, sýru, salámu, olivách a spol. A pokud si myslíte, že uděláte lépe, když si odpustíte mraženou pizzu a zajdete si do restaurace, budete nemile překvapeni. Pizza z pizzerie není co se obsahu soli týče o nic lepší, spíše naopak.

Zpracované maso

Jde o maso, které bylo „vylepšeno“, aby lépe chutnalo a déle vydrželo. Nejčastějším způsobem je použité velkého množství soli. Mezi zpracované maso patří slanina, šunka, uzeniny, salám, párky, klobásky.

Pečivo

Chleba, rohlíky, housky, všechno toto pečivo obsahuje sůl. Její množství není alarmující, ale pokud si dopřejete pečivo 3x denně, určitě přesáhnete limit. Řešením je omezit konzumaci pečiva, a hlavně nekupovat pečivo, které je navíc ještě štědře posypáno solí.

Foto: Shutterstock

Sýry

Některé druhy sýrů jsou přesolené až hrůza. Překvapivě jde o tavené sýry, které se vyrábějí za pomoci emulgačních solí. Pak byste se v případě snahy o snížení příjmu soli měli vyvarovat klasického sýru Cottage. A který sýr si můžete dopřát bez výčitek? Čerstvou mozzarellu, ricottu nebo parmezán.  

Instantní polévky

Pravé domácí polévky jsou v pohodě, ale instantní polévky ze sáčku, polévky z konzervy a bohužel často také polévky v restauracích obsahují mnohem víc soli, než je zdrávo. Proto si raději polévku uvařte sami.

Sladké pečivo

Sušenky, muffiny, dorty, a hlavně ty balené, obsahují spoustu soli, která vyvažuje sladkou chuť a také pomáhá s konzervací.

Foto: Shutterstock, zdroj: Healthline, Medicinenet