Křupavý gentleman se vám nikdy nepřejí. Proslulý francouzský sendvič croque monsieur je přitom velmi snadný na přípravu. Bude vám stačit chleba s máslem, sýr, šunka a krémový bešamel. Nic, co byste nezvládli. A chutná snídaně, svačina nebo večeře je k mání během chvilky!
Skvělá možnost, jak zužitkovat staré pečivo
Koupili jste si pořádný bochník chleba, ale již druhý nebo třetí den je vám jasné, že jej nestihnete zkonzumovat? Nyní je nejvyšší čas si pořídit ingredience na tuto francouzskou dobrotu. Když chleba opečete, podílíte se nejen na lahodném pokrmu, ale také snižujete odpad své domácnosti. Ušetříte tak nejen svou peněženku, ale i planetu.
Ingredience pro přípravu tří sendvičů
Abyste si mohli připravit hned tři velké sendviče, budete potřebovat tyto základní suroviny:
- 6 plátků světlého chlebu,
- změklé máslo,
- 9 plátků dobré šunky od kosti,
- 150 g tvrdého sýru
a špetku lásky, aby vám dobrota chutnala.
Pro přípravu bešamele si nachystejte toto:
- 40 g másla,
- 40 g hladké mouky,
- 250 ml mléka,
- sůl & pepř,
- špetku muškátového oříšku,
- 1 až 2 lžičky dijonské hořčice.
Nejprve si připravíme bešamel
Jako první nechejte máslo s moukou rozpustit a za stálého míchání je opékejte. Přilijte mléko a pár minut směs povařte. Přidejte sůl, pepř, muškátový oříšek a dijonskou hořčici. Bešamel je hotový. Zapněte troubu na 200 stupňů Celsia. Na plech položte pečicí papír.
Chleba do trouby
Oschlé krajíce namažte z jedné strany máslem a přímo touto namazanou stranou je položte na připravený plech. Následně chleby potřete bešamelem, položte na ně šunku a nastrouhaný sýr. Položte na sebe vždy dva krajíce, aby vznikl sendvič. Bešamel by měl být i z vrchní strany pochoutky.
Dobrotu zapékejte po dobu deseti minut, poté je již sýr dozlatova.
Foto: Shutterstock, zdroj: BBC Good Food