Dáváte si rádi ráno ke snídani teplý čaj? Ne každý je bohužel vhodný. Některé čaje totiž mohou náš organismus připravovat o železo nebo jiné důležité látky.
Ne každý čaj k snídani je vhodný
Čaj k snídani je každodenní rituál mnoha rodin. Ne všechny čaje jsou ale vhodné. Kofein a taniny v čaji obsažené mohou omezovat vstřebávání některých živin. V trávicím traktu se například vážou na železo a brání jeho přenosu do krevního oběhu. Vstřebávání železa se tak může snížit až o celých 60 procent, pokud je konzumován právě při jídle nebo hodinu po něm. Chcete-li si tedy dopřát šálek vašeho oblíbeného čaje, vyčkejte po jídle minimálně hodinu, abyste nepřišli o cenné železo, které je pro náš organismus velmi důležité.
Na co potřebujeme železo
Železo je minerální prvek, který je důležitý pro tvorbu červených krvinek v těle. Tomu, kdo začne trpět anémií, bývá silně doporučování omezit pití čaje. Nedostatkem železa jsou ohroženi vegané, vegetariáni a menstruující ženy. Železo je klíčový stopový prvek, který pomáhá metabolizaci bílkovin a jeho hlavním úkolem je produkce hemoglobinu, jenž transportuje kyslík z plic a reguluje vývoj buněk. Pokud si dopřáváte výživnou snídani s obsahem železa a zapíjíte ji čajem, zbytečně o železo přicházíte.

Jaký čaj je vhodný
Nejhůře je na tom čaj černý a zelený. Nemůžete si ho odpustit? Zkuste si místo těchto vybrat takový druh, který nepřestavuje pro vstřebávání železa žádnou překážku. Je jím například čaj rooibos. Nabízí se v mnoha příchutích a určitě si vyberete takový, který vaše chuťové buňky potěší. Další dobrou volbou je také čaj mátový nebo zázvorový. Tyto alternativy jsou naprosto neškodné a můžete si je dopřávat v jakémkoliv množství.
Foto: Freepik, zdroj: Verywellhealth, Healthline