Sto lidí, sto chutí, říká známé rčení. Co se týká jídla a rozdílů v národních kuchyních, platí to doslovně. Webový portál Taste Atlas pravidelně aktualizuje zajímavý žebříček nejhorších jídel na světě, a to dle reálného hodnocení lidí. Své zástupce má v tomto žebříčku i Česká republika.
Zapáchající žraločí maso
Prvnímu místu nyní kraluje islandská pochoutka s názvem Hákarl. Jedná se o naložené žraločí maso, které se předtím fermentuje až po dobu tří měsíců. Následně se nechává čtyři až pět měsíců sušit. Hákárl se dále dělí na dva druhy: glerhákarl s načervenalou barvou, který se déle žvýká a kyrhákarl s bílou barvou a jemnou konzistencí. Pro mnoho lidí je nepoživatelný vinou vysokého obsahu amoniaku, který má svůj nezaměnitelný specifický zápach.
Koláč ze špaget z Ameriky i ruský rybí salát
Colorado ve Spojených státech amerických se může pochlubit druhým místem pro svůj „špagetový koláč“, který je bez pochyb inspirován tradiční italskou kuchyní. Jak název správně napovídá, základní ingrediencí jsou špagety. Mezi ně se dává směs mletého hovězího, rajčat, paprik, cibule, rozšlehaných vajec a másla. Na povrchu se nechá rozpustit mozzarella, parmezán nebo ricotta.
Třetí místo patří, stejně jako první, opět rybě. Tentokrát nepochází z Islandu, ale z Ruska. Konkrétně jde o salát s názvem ingidirka, který je směsí nasekané syrové mražené ryby a cibule, které jsou okořeněny jednoduše pomocí soli a pepře.
Jak jsou na tom česká jídla?
Co se týká pokrmů z našich končin, 27. místo z celkových 100 obsadil rýžový nákyp. Hned na 28. místě se umístila u nás neméně oblíbená rybí polévka. Další česká jídla, která chuťovým pohárkům všeobecně příliš nesedla byly například jitrnice nebo jelita. Mezi další neoblíbené pokrmy, nad kterými ohrnuje nos i mnoho Čechů patří buchtičky se šodó i dršťková polévka. Slavně nedopadl ani houbový kuba.
Foto: Shutterstock, zdroj: TasteAtlas, Twitter