Překvapivě dobrý jablečný štrúdl, jak ho dělají Moraváci

Receptů na jablečný štrúdl najdete habaděj, ale ten nejlepší, ten dělají na Moravě. Říká se mu také „Moravský štrúdl“ a nejlepší je na něm to, že je vyroben z ořechového těsta, však poznáte sami. Kdo potřebuje zpracovat jablka nebo pohostit návštěvu, nebude litovat.  

Co budeme potřebovat?

  • 300 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 150 g cukru moučka
  • 100 g mletých ořechů
  • 2 žloutky
  • 3 balíčky prášku do pečiva
  • 1 lžičku nastrouhané citronové kůry
  • 1 rozšlehané vejce

Náplň:

  • 500 g jablek
  • 3 lžíce cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 lžičku skořice
  • 1 hrst ořechů

Recept na Moravský ořechový závin

Jablka oloupeme a nastrouháme. V druhé míse smícháme všechny sypké přísady (mouka, cukr, ořechy, prášky do pečiva), pak přidáme máslo, žloutky, nakonec citronovou kůru a dobře promícháme. Hotové těsto rozdělíme na 2 stejné díly a vyválíme na dva pláty. Jeden plát přeneseme na vymazaný a vysypaný plech (případně plech vyložený pečícím papírem), na něj rozprostřeme nastrouhaná jablka. Rovnoměrně posypeme skořicí a oběma druhy cukrů. Nakonec překryjeme druhým plátem, jehož vrch potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme trochou ořechů. Pečeme cca půl hodinky v troubě předehřáté na 170 °C. Po vychladnutí podáváme. Těsto je křehčí, ale chuť stojí za to.

Foto: Shutterstock

Rychlá varianta ořechového štrúdlu

  • listové těsto
  • 3 vejce
  • 100 g cukru krupice
  • 100 g mletých ořechů
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce hladké mouky
  • rozšlehané vejce na potření
  • moučkový cukr na posypání

Vajíčka rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s cukrem krupicí a půlkou vanilkového cukru do pěny. Přidáme ořechy, mouku, a nakonec také tuhý sníh z bílků.  

Listové těsto rozdělíme na půlku a rozválíme na dva stejné obdélníky, štrúdly budou totiž dva. Obě těsta naplníme náplní, ne až úplně ke kraji, přehneme tak, aby náplň nevytékala, svrchu potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme zbytkem vanilkového cukru. Pečeme do zlatova, kontrolujeme špejlí či párátkem. Těsně před podáváním posypeme moučkovým cukrem.

Foto: Shutterstock, zdroj: recepty, Pinterest