Připravte si Basler Schoggitorf. Úžasné švýcarské brownies, na které potřebujete jen tři suroviny

Švýcarské brownies je velmi oblíbenou čokoládovou pochoutkou nejen ve Švýcarsku. Pokud budete mít náladu upéct si ho doma, vyzkoušejte tento recept, který je velmi jednoduchý a skvělý výsledek je zaručený. 

Chcete mít lahodný čokoládový dezert za půl hodiny na stole? Místo toho, abyste běželi do obchodu pro brownies, připravte si čokoládu, máslo a cukr a můžete začít kouzlit v kuchyni. Tento dezert se jmenuje Basler Schoggitorf a upéct ho dokáže i naprostý začátečník. 

Čokoládový dortík, který se rozplývá na jazyku

Basler Schoggitorf neboli švýcarské brownies v překladu doslova znamená “čokoládová rašelina” a na švýcarských stolech se objevuje běžně. Hlavní přísadou není nic jiného než opravdu kvalitní čokoláda. Pokud si budete chtít Basler Schoggitorf připravit, sežeňte si na něj tu nejlepší čokoládu, jakou můžete. Ideálně samozřejmě tu švýcarskou.

Co je potřeba k přípravě

Na Basler Schoggitorf budete potřebovat menší pekáček o rozměru cca 20 x 20 cm. Dále si připravte tyto suroviny:

  • 75 g másla
  • 200 g kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa
  • 100 g cukru
  • 3 vejce
  • 5 g soli
  • 75 g hladké mouky
  • 5 g prášku do pečiva
Foto: Shutterstock

Velmi jednoduchý postup

Čokoládu a máslo rozpusťte ve vodní lázni, dokud nebude mít hladkou konzistenci. Z vejce oddělte žloutky a vyšlehejte je z cukrem do pěny. Smíchejte ji s rozpuštěnou čokoládou. Připravte si vyšlehaný sníh z bílků se špetkou soli a v druhé míse promíchejte mouku s práškem do pečiva. Do směsi s čokoládou střídavě přidávejte sníh a mouku. Míchejte velmi jemně. Vložte na 25 minut do trouby předehřáté na 180 °C. Po upečení by měl být dezert na povrchu lehce křupavý, uvnitř ale zůstat krásně vláčný. 

Vychladnutý ho nakrájejte na kousky. Můžete ho ozdobit marmeládou, ovocem nebo jen posypat moučkovým cukrem. Skvěle se k němu hodí zmrzlina nebo šlehačka. Švýcarské brownies je vynikající k odpolední kávě nebo jako rychlé pohoštění pro přátele. Nezklame vás ale, ani když ho budete podávat při slavnostnějších příležitostech.  

Foto: Shutterstock, zdroj: Volg.ch, Bettybossi.ch