Připravte si tatarák ze špekáčků, jak ho dělá Láďa Hruška. Velká delikatesa pro návštěvy

Láďa Hruška se svým Rodinným stříbrem na talíři opět zabodoval. Prostě české recepty pro české lidi. Vyzkoušejte špekáčkový tatarák, nebudete litovat.

Tatarák ze špekáčků

  • 3 špekáčky (alespoň 80 % masa)
  • 3 lžičky kečupu
  • 1 lžíce hořčice
  • feferonky
  • ½ lžičky pepře
  • 2 lžičky worcestereovy omáčky
  • 2 lžičky sladké papriky
  • cibule
  • česnek

Špekáčky nastrouháme na struhadle nebo pomeleme v mlýnku na maso. Do této směsi přidáme kečup a hořčici. Kdo má chuť na něco ostřejšího, přihodí ještě feferonky, pepř a worcesterovu omáčku. Na závěr přimícháme rozmixovanou cibuli a česnek. Celou hmotu naposledy důkladně promícháme a mažeme na tousty. Z jednoho špekáčku vyrobíme tatarák na zhruba 3 tousty.

Pravý hovězí tatarák

Pokud vám recept na špekáčkový tatarák přinesl slinu na ten pravý, hovězí, klidně si připravte i ten.

  • 300 g hovězí svíčkové
  • 2 lžíce kečupu
  • pár kapek worcesteru
  • 1 lžička hořčice
  • 1 lžička tekutého chilli
  • 1 lžíce oleje
  • 1 jemně nakrájená cibule
  • česnek
  • 1 žloutek
  • sůl a mletý pepř

Maso nameleme nebo naškrábeme špičkou nože najemno. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme nebo utřeme. Všechny ingredience dohromady smícháme a vymícháme dvěma vidličkami. Tatarák necháme uležet v lednici a mažeme na opečené topinky, které můžeme ještě dochutit česnekem.  

Foto: Shutterstock

Kde se vzal tatarák?

Ač legenda praví, že tatarák vznikl vlastně náhodou, když se Attilovi muži vraceli z válečného tažení s kousky hovězího masa schovanými pod sedly, které se naklepáváním a potem koní přeměnilo v prvotřídní delikatesu, méně populární, leč pravdivější verze bude trošku jiná. Tatarák prokazatelně podávali od počátku 20. století, a to v Paříži. Na menu figuroval jako americký steak. Protože se servíroval s tatarskou omáčkou, změnil se jeho název na tatarský biftek.

Foto: Shutterstock, zdroj: Receptyhrusky, Toprecepty, Angusfarm, Prima