Rádi byste poznali zkažené vejce ještě před tím, než ho přidáte do jídla, které připravujete? Známe jeden trik, díky kterému odhalíte pukavec dříve, než vejce rozklepnete.
Pukavec neboli záprtek
Zkažené vejce, pukavec nebo také záprtek poznáte podle čichu. V některých případech už je ale v tomto okamžiku pozdě a váš připravovaný pokrm může být zničen, pokud do něj vejce rozklepnete. Jestli si nejste jistí, zda je vejce ještě v pořádku, věřte svému čichu ještě před tím. V mnoha případech, pokud je už vejce zkažené dlouho, je silný nepříjemný zápach cítit i přes vaječnou skořápku. Jestli voní nevábně, rozhodně ho nepoužívejte. Mohla by vás potrápit nevolnost, silná bolest břicha či průjem.
Vejce prohlédněte a vyzkoušejte trik s vodou
Vejce má sklony k tomu, aby se kazilo, když je skořápka narušená. I malinkými puklinami se do vejce mohou dostat bakterie způsobující jejich hnití. Nežádoucí jsou také jakékoliv plísně na skořápce. Pokud jste ho prohlédli a stále si nejste jistí, podrobte ho raději ještě jedné zkoušce. Vezměte si sklenici s vodou a vejce do ní ponořte. Pokud zůstane u dna, je v pořádku a čerstvé, vyplave-li na povrch, není to dobré znamení a vejce je s největší pravděpodobné zkažené nebo při nejmenším hodně staré.
Foto: Shutterstock
Po rozklepnutí už budete mít jasno
Jestli si chcete být i po tomto triku stoprocentně jisti, rozklepněte vejce mimo pokrm, do kterého ho chcete použít. U zkaženého vejce se žloutek mísí s bílkem a barva není úplně v pořádku. Zatímco zdravé vejce má žloutek žlutý nebo do oranžova, u pukavce vás může zarazit barva modrá, zelená nebo i růžová. Taková vejce opravdu do kuchyně nepatří. Co s ním? Pukavec by se neměl vyhazovat do koše. Nejlépe uděláte, pokud ho spláchnete do záchodu nebo v uzavřeném igelitovém sáčku odnesete do komunálního odpadu.
Foto: Shutterstock, zdroj: Helathline, wikiHow