Možná už se vám také stalo, že druhý den po nákupu pečiva bylo pečivo gumové a nejradši byste ho rovnou vyhodili. Pečivo má krátkou dobu trvanlivosti a je nejlepší ho jíst čerstvé. Ač se nic nevyrovná z trouby vytaženému pečivu, naštěstí existují triky, které umožní udržet pečivo čerstvé co nejdéle.
Jak správně ukládat pečivo
Nejvhodnější je pečivo ukládat na místo speciálně určené pro jeho uchovávání. Ideální je chlebovka. Pokud ji nemáte, pomůže vám také zabalit pečivo do čisté utěrky nebo bavlněného sáčku. Pečivo uchovávejte na suchém a chladném místě. Nenechávejte ho rozbalené na vzduchu, mohlo by vám začít rychle vysychat. Rozhodně pečivo neskladujte v mikrotenovém sáčku, který způsobuje, že pečivo začne být gumové a urychluje i proces plesnivění. Každý druh pečiva byste měli uchovávat zvlášť. Pokud budete uchovávat chléb společně s rohlíky, hrozí změna vůně i chutě pečiva. Nedoporučujeme ani uchovávat pečivo v lednici, která je vlhká a tedy rájem pro vznik plísní.
Co s teplým pečivem
Pokud se vám poštěstí donést si z obchodu ještě teplé pečivo z pece nebo jste právě dopekli domácí kváskový chléb, nenechávejte pečivo zapařit v sáčku, zvyšujete tak riziko vzniku plísní. Pokud chcete dát pečivo do mrazáku, také vyčkejte až zcela vychladne. Rozmrazování pečiva by mělo být pozvolné a neměli byste ho mít v mrazáku déle než šest měsíců.
Jak změkčit tvrdé pečivo
Před ztvrdnutím pečiva vás uchrání i pokud dáte do jeho blízkosti jablko. Pokud vám pečivo ale přeci jen ztvrdlo, zkuste ho rozpéct v troubě. Vložte ho na plech, pokropte vodou a chvíli pečte při teplotě 150 °C. Pečivo takto můžete také samostatně vložit do alobalu a vložit do trouby. Ztvrdlé pečivo můžete zvláčnit i tím, že ho vložíte do malého hrnce, který následně vložíte do většího hrnce s horkou vodou. Pára pečivo změkčí. Ztvrdlé pečivo je škoda vyhazovat, v neposlední řadě si z tvrdého chleba můžete udělat i topinky.
Foto: Shutterstock, zdroj: potatorolls, theclevercarrot