Rychlovarné konvice jsou dnes neodmyslitelnou součástí moderních domácností. Vodu v nich ohřejeme rychleji než v kastrolu na sporáku, ale i tak se nečekaně může stát velkým žroutem elektřiny. Abychom tomu předešli, stačí dodržet jedno pravidlo.
Nižší spotřeba než ohřev na sporáku
V průměru má běžná elektrická konvice výkon 1500 Wattů. Obsahem tohoto přístroje je zahřívací tělísko, díky kterému vodu ohřejeme za mnohem kratší dobu než na plotně. A nejspíše zrovna to je důvodem, proč máme tendenci dávat do konvice více vody, než je nutně třeba. Zatímco litr vody v konvici uvaříme při spotřebě 0,1 kWh, v hrnci na sporáku je spotřeba 0,26 kWh.
Jak si spočítat spotřebu své konvice?
Pro výpočet spotřeby elektřiny platí jeden jednoduchý vzoreček: výkon daného spotřebiče vynásobíme dobou používání a číslo poté vydělíme 1000 – takto dostaneme výsledek v kilowatthodinách. Co se týká rychlovarné konvice, průměrná doba jejího používání je zhruba třicet minut za den. Zpravidla se dá říci, že čím větší výkon spotřebiče mají, tím více elektřiny spotřebují. U rychlovarných konvic toto pravidlo neplatí. Situace je zde dokonce obráceně, protože zde více než na výkonu, záleží na době používání. A navíc konvice s menším výkonem by ohřívala vodu mnohem delší dobu než konvice s výkonem vyšším.
Co nám tedy pomůže ušetřit?
Základem tedy je ohřívat jen tolik vody, kolik je skutečně třeba. Pokud v konvici uvaříme celých 1,5 l vody, přičemž by nám bohatě stačilo 250 ml na jeden šálek, zbytečně spotřebujeme o mnoho více energie, než je třeba. Snad každá rychlovarná konvice je vybavena měrkou, kde vidíte kolik je uvnitř vody. Tuto vychytávku pak můžeme využít jako jeden z kroků jak snížit spotřebu elektřiny na minimum.
Foto: Shutterstock, zdroj: electricalclassroom, kingstoncollege