Ne každým moučníkem se zavděčíte. Nicméně v jednoduchosti je síla, krása a také chuť. Obyčejně neobyčejným perníkem totiž nepohrdne téměř nikdo. Přitom ho máte připravený za chvilinku a navíc ze surovin, které máte běžně doma.
Co budeme potřebovat?
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 balíček kypřícího prášku do pečiva (nejlépe do perníku)
- 2 lžíce holandského kakaa (případně karobu)
- 1 hrnek krupicového cukru
- 2 vejce
- 1 hrnek rostlinného oleje
- 2 hrnky mléka
Kdo bude chtít perník ozvláštnit, nachystá si džem (jahodový, malinový, meruňkový nebo klidně i citronový), 100 g tmavé čokolády (může být i bílá) a lžíci másla.
Jdeme péct perník
Troubu předehřejeme na 170 °C a plech o velikosti 25 x 40 cm vyložíme pečicím papírem. Oba druhy mouky, kypřící prášek, kakao a cukr vsypeme do mísy a dobře promícháme. Přidáme vejce, přilijeme olej a mléko. Opět důkladně promícháme. Těsto nalijeme na připravený plech vyložený pečicím papírem, uhladíme ho a pečeme zhruba 40 minut. Hotový perník poznáme podle toho, že když do něj píchneme špejlí, vytáhneme ji suchou.

Finální doteky – džem a poleva
Pokud nám suchý perník nestačí, potřeme ho ještě teplý džemem a necháme vychladnout. Odvážlivci mohou zajít ještě dál, perník rozkrojit podélně, namazat a přikrýt. Čokoládu s máslem rozpustíme ve vodní lázni, promícháme a natřeme na perník. Můžeme posypat strouhaným kokosem nebo nasekanými ořechy. Perník podáváme nakrájený na řezy.
Kde se vzal perník?
Zlatým věkem perníku je nepochybně středověk, ale jeho popularita sahá až do starověku. Víme o jeho výskytu v Egyptě, Číně a Římě. Tehdy byl doslova královskou pochoutkou, protože obsahoval med a vzácné koření. Počátkem středověku se perník pekl pouze v klášterech a prodával v tehdejších lékárnách, ale brzy se rozšířil i do běžných sfér života. Bez perníku se neobešla žádná pouť a žádná větší oslava, zrodilo se dokonce samostatné řemeslo – perníkářství. V našich končinách je vyhlášený pardubický perník, ale dá se říct, že celá republika středověké pochoutce holduje až dodnes.
Foto: Freepik, zdroj: Apetitonline, Kralovstvichuti