Škvarky jsou pro některé delikatesa, na kterou nedají dopustit, pro druhé „pochoutka“, na kterou hledí se značnou nedůvěrou. Tak či onak, k české kultuře a gastronomii patří, a my vám prozradíme, jak si je připravit snadno a rychle v pohodlí a teple domova.
Co jsou škvarky?
Škvarky jsou zbytky tkáně, která zbyde do vyškvaření tuku z tukové vrstvy zabitého zvířete. V Česku milujeme škvarky z vepřového sádla. Dají se připravovat na pánvi, v troubě, v pomalém hrnci, a dokonce v mikrovlnce.
Jak na škvarky z mikrovlnky?
Budeme potřebovat 1 kg vepřového sádla bez kůže, nejlépe přímo od řezníka. Sádlo nakrájíme na kostky o hraně 2 – 3 cm. Ty nasypeme do dostatečně velké nádoby vhodné do mikrovlnné trouby. Mísu i s nakrájeným sádlem vložíme do mikrovlnné trouby a nastavíme ji na co nejvyšší výkon na dobu přibližně 5 minut. Jakmile cinkne, neotvíráme, ale necháme škvarky ještě 2 minuty odpočívat. Pak otevřeme dvířka a škvarky promícháme. Ale pozor, tím ještě nekončíme.
Teď plnou mísu opět vrátíme do mikrovlnky, tentokrát ji však nastavíme pouze na poloviční výkon a opět škvaříme 5 minut. Necháme 2 minutky ustát a promícháme.
Při příštím škvaření troubu nastavíme opět na poloviční výkon a necháme jet pouze 2 minuty, 2 další minuty čekáme, pak zamícháme. Tento krok opakujeme ještě tolikrát, kolikrát je potřeba, většinou třikrát až čtyřikrát, než jsou škvarky nádherně křupavé.
Úplně nakonec přecedíme, necháme vychladnout při pokojové teplotě a sádlo i škvarky skladujeme v uzavřené nádobě v lednici.
Foto: Shutterstock
Škvarky pro vegetariány
Pokud byste rádi škvarky vyzkoušeli, ale brání vám vaše vegetariánské nebo veganské přesvědčení, nemusíte smutnit. Dají se připravit i z některých jedlých lupenatých hub, nejlépe holubinek.
A kdo by rád škvarky proteinové, může si usmažit kukly bource morušového, ty obsahují málo tuku a až 60 % bílkovin. Kukly se dají koupit zmrazené v obchodech s asijskými potravinami.
Foto: Shutterstock, zdroj: Wikipedia, Bydlimekvalitne, Vareni