Skvělé dezerty z jablek, které nikdo nezná

Jablka nám mohou připadat jako podřadné ovoce, protože jich máme vždycky víc než dost, ale neměli bychom se na ně dívat jen jako na prachobyčejné ovoce. Protože když s jablky začneme experimentovat při pečení, dostaneme své chuťové buňky do extáze. Upečte (případně usmažte) jablečné dezerty, po kterých se jen zapráší.

Smažené jablečné kroužky z Německa

Inspirativní recept od našich západních sousedů. Tato pochoutka pochází z jižního Německa, velice brzy se rozšířila po celé zemi a pak pronikla i do zbytku Evropy a do Ameriky. Do těsta na jablečné koláčky patří mouka, vejce, cukr, sůl, mléko a samozřejmě jablka. Někteří fajnšmekři jablečné kroužky dochucují pivem nebo ovocnou pálenkou, konzervativci skořicí. Někdy bývají podávány s moučkovým cukrem nebo vanilkovou omáčkou.

Jablečné knedlíky z Ameriky

Tradiční americký recept jako stvořený pro dlouhá zimní odpoledne. Oloupete jablko a zbavíte ho jadřince. Jablko položíte na čtverec rozváleného těsta (můžete použít, jaké chcete). Do díry po jadřinci zasunete špalíček másla a jablko posypete hnědým cukrem a skořicí. Jablko obalíte těstem jako šáteček a společně s dalšími ho vložíte do máslem vymazaného pekáče. Na kastrůlku uvaříte vodu s cukrem, vanilkovým extraktem a trochou másla a touto „omáčkou“ knedlíky v pekáčku přelijete. Dáte péct zhruba na hodinu do trouby předehřáté na 200 °C. Podávat můžete samotné nebo se zmrzlinou.

Foto: Freepik

Jablečné lívanečky z Holandska

Historie poffertjes (malých holandských lívanců) sahá až do 18. století. Původně se prý připravovaly v klášterech jako hostie, nicméně pro svou chuť pronikly až za brány kostelů. Připravují se z kynutého těsta z pohankové mouky a droždí. Pečou se ve speciální pánvi. Velmi často se přímo do těsta přidávají jablka nakrájená na drobné kousky. Lívanečky se podávají s moučkovým cukrem a kouskem másla.

Foto: Freepik, zdroj: Apetitonline, Allrecipes