Šunkofleky jsou jedním z těch tradičních pokrmů, se kterým se setkal snad již každý. A mnoho z nás si tyto vynikající zapečené těstoviny dopřává pravidelně. Recept na šunkofleky se zdá být jednoduchý. Nicméně naše babičky znaly pár triků, jak je udělat tak, aby byly co nejdokonalejší.
Nejedná se o pokrm českého původu
Historie šunkofleků sahá až do období Rakouska-Uherska. I dnes je populárním jídlem nejen u našich sousedů v Rakousku, ale i u těch německých. Rakušané mají navíc ještě verzi s kyselým zelím, která se nezapéká, ale vše se hezky připravuje dohromady na pánvičce.
Místo mléka smetana a trochu strouhanky
Pro typické babiččiny šunkofleky se budeme držet starého rakouského receptu. Na místo mléka použijeme smetanu. Co se týče uzeniny, dle názvu byste jistě vybrali tu nejlepší šunku. Co ale šunkoflekům dodá výraznou chuť je uzené maso. Nic však nezkazíte ani kvalitní klobásou. V receptu se kromě všeho nachází i strouhanka, která zde slouží pro zahuštění smetany.
Klasický rakouský recept
Ingredience:
- 250 g fleků
- 250 g vařeného uzeného masa
- 4 ks vajec
- 200 ml zakysané smetany
- 200 ml smetany ke šlehání
- 2 lžičky soli
- 2 stroužky česneku
- 5 snítek čerstvé petrželové nati
- 1 lžíce strouhanky
- 1 lžíce sádla (na vymazání pekáče)
- 2 lžíce strouhanky (na vysypání pekáče)
Postup:
Do 2,5 l osolené vroucí vody nasypte těstoviny a vařte je dle návodu do měkka. Po uvaření je sceďte a propláchněte studenou vodou. Mezitím, co budou fleky odpočívat, si od sebe oddělte žloutky a bílky. Žloutky pak zamíchejte pomocí metličky se zakysanou smetanou a dochuťte solí v množství jedné poloviny čajové lžičky. Jakmile se všechny ingredience spojí v hladkou směs, přidejte smetanu ke šlehání a vše znovu promíchejte. V tuto chvíli je potřeba přidat utřené stroužky česneku a nahrubo pokrájenou petrželovou nať. Obojí přimíchejte do smetanové směsi. Úplně nakonec přisypejte na kostičky nakrájené uzené maso, strouhanku, vychladlé těstoviny a zbytek lžičky soli. Po tomto kroku je ideální doba na předehřátí trouby – v případě horkovzdušné nastavte teplotu na 190 °C (bez horkovzduchu je potřeba nastavení na 210 °C). Pekáč, v němž budete šunkofleky připravovat, vymažte sádlem a vysypejte strouhankou. Z bílků a špetky soli vyšlehejte sníh, který následně přidáte do směsi masa, smetany a těstovin. Vše opatrně míchejte tak dlouho, dokud nezmizí bílé kousky – to znamená, že se bílkový sníh zapracoval. Takto promíchanou směs vlijte do pekáče a pečlivě ji přikryjte alobalem. Vložte pekáč do vyhřáté trouby a pečte po dobu 45 minut. Po upečení je vhodné nechat šunkofleky 5 minut vychladnout ve vypnuté otevřené troubě a dalších pět minut venku na lince. Samozřejmostí je podávání nakrájených šunkofleků s kyselými okurkami.
Foto: Shutterstock, zdroj: Kucharkaprodceru, TopRecepty