Mřížkový koláč je snadná a efektní pochutina nejen k nedělní kávě. Ocení ho i nečekaná návštěva. Navíc na něj nepotřebujete žádné speciální dovednosti ani ingredience. Zvládnete ho levou zadní, a ještě ze surovin, které vám doma zbyly.
Nebojte se použít zbytky
Náplň mřížkového koláče dodá celému jídlu specifickou chuť. Nemusíte však kvůli ní rozdělávat novou marmeládu nebo běžet do obchodu pro mák. Náplň hravě zvládnete i s tím „co dům dal“. Nebojte se ani využít do náplně potraviny, které jsou již otevřené nebo s blízkou dobou spotřeby. Otevřete proto dvířka lednice a špajzky, a vyndejte všechny potraviny, které potřebujete vypotřebovat. Na náplň jsou ideální marmelády nebo džemy. Pokud jich máte rozdělaných více, nevadí. Smíchejte je všechny dohromady. Koláč bude chutnat skvěle i s povidly nebo mákem, tvarohem i mascarpone nebo zakysanou smetanou. Do náplně přidejte i ovoce, které potřebujete zkonzumovat. A je jedno, jestli to jsou švestky, hrušky, hrozny nebo jablka.
Jak na skvělou náplň
Neexistuje jedna skvělá univerzální náplň na mřížkový koláč. Půl koláče můžete potřít ochuceným tvarohem a půl třeba povidly. Do tvarohu můžete přidat i ovoce a nebo dát ovoce na koláč samostatně. Vše záleží na vašich chutích a ingrediencích, které doma máte.
Suroviny na výrobu těsta
Na těsto potřebujete 450 gramů hladké mouky, 100 gramů moučkového cukru, 200 gramů rozehřátého másla, 2 vejce, 1 prášek do pečiva a 1 vanilkový cukr. Těsto zpracujte. Pokud ho chcete těsto ochutit, můžete k němu přidat i vymačkanou šťávu a nastrouhanou kůru z půlky citronu nebo pomeranče. Dvě třetiny těsta rozválejte do tvaru kruhu a přeneste ho na kulatou dortovou formu. Na těsto dejte vámi zvolenou náplň. Nyní rozválejte i zbývající třetinu těsta a nakrájejte ji na proužky. Tyto proužky poté pokládejte na vrch koláče, na jeho náplň. Překrývejte jednotlivé proužky tak, aby vám z nich vznikla mřížka. Skvělý mřížkový koláč pečte v troubě na 180 °C zhruba půl hodiny.
Foto: Shutterstock, zdroj: vikendovepeceni, Apetit