Paprika je zeleninou, kterou prostě nechcete ze svého jídelníčku vynechat. Je bohatá na vitamíny, minerály, prospěšná pro zdraví. V kuchyni ji využijeme jak za stavu syrového, tak vařeného. A protože mnoho receptů vyžaduje papriku oloupanou, poradíme vám jak na to.
Paprika a její zdravotní přínosy
Paprika se pyšní nízkým obsahem kalorií, což se, přiznejme si to upřímně, docela hodí. Je bohatá na vitamín C, jedna červená paprika poskytuje 169 % jeho referenčního denního příjmu, což ji činí jedním z nejbohatších zdrojů. Najdeme v ní také další antioxidanty, vitamín B6, K1, A a E, z minerálů pak draslík, železo a kyselinu listovou. Paprika působí preventivně proti anémii a podporuje zdraví očí, konkrétně chrání sítnici.
Jak je to se slupkou?
Slupka papriky samozřejmě není špatná, ale patří mezi těžko stravitelné. Proto je vhodné papriky malým dětem a lidem citlivým na trávení oloupat. Z důvodu nestravitelnosti slupky se paprika musí oloupat také do některých receptů.
Loupání papriky polopaticky
Ano, paprika by se teoreticky dala zbavit slupky nožem nebo škrabkou, ale není to jednoduché ani rychlé. Papriku můžete velmi snadno oloupat tzv. blanšírováním. Jde o stejný princip jako u loupání rajčat. Papriku na chviličku vložte do vroucí osolené vody, následně do ledové vody a oloupejte. Půjde to snadno.
Loupání papriky a la šéfkuchař
Papriku omyjte, rozpulte, zbavte jadřinců a nakrájejte na čtvrtiny či osminy. Tyto kousky slupkou nahoru rozložte na pekáč, který vložíte do grilu. Chvilinku grilujte, pak ihned papriky vyndejte a slupku snadno sloupněte.
Nejlepší paprikové recepty
V Česku jednoznačně vedou bílé papriky plněné mletým masem, servírované s rajskou omáčkou. Dalším velmi oblíbeným jídlem, které k nám doputovalo z Maďarska, je lečo. A skuteční fajnšmekři nedají dopustit na papriky nakládané do octa, a to ať už jde o kapie, chilli papričky, beraní rohy nebo feferonky.
Foto: Shutterstock, zdroj: healthline, thomassixt