Smažený květák v trojobalu nedělejte. Raději ho strčte do trouby

Smažený květák s vařenými bramborami a pořádnou porcí tatarky je již klasickým pokrmem naší kuchyně. Ke smažení však patří velké množství oleje, což jistě není ideálním příkladem toho, jak má vypadat zdravý jídelníček. I když je květák zelenina plná prospěšných živin, obalený ve strouhance nasáklé tukem, nám spíš přidá kalorie než vitaminy a minerály. Proto je tu mnohem lehčí verze „smaženého“ květáku do trouby.

Superpotravina nabitá zdravím

Květák (lidově zvaný také jako karfiol) je druh košťálové zeleniny vyšlechtěné z divoce rostoucí brukve zelené. Mezi známé příbuzné květáku patří brokolice a kedlubna. Samotný květák je bohatý minerální látky mezi něž patří sodík, draslík, fosfor, hořčík a vápník. Je zde také velké množství vitaminu C. Důležité je zmínit i obsah vlákniny, která je pro lidský organismus rovněž nezbytná.

Recept, kde můžete popustit uzdu své fantazii

Recept na pečený květák je velmi variabilní, což znamená, že si jej můžete přizpůsobit dle svých chuťových preferencí. Pro dochucení květáku se běžně používá kombinace soli a kmínu, nicméně se nemusíte bát sáhnout i po trochu exotičtějších druzích koření jako je kari nebo kořenící směs garam masala.

Ingredience:

  • 1 kus květáku
  • 3 lžíce oleje (slunečnicový nebo řepkový)
  • koření (pro inspiraci: sladká paprika, římský kmín, kari, kardamon, hořčičná semínka, pepř apod.)
  • citronová šťáva
  • sůl

Postup:

Nejprve si předehřejeme troubu na 200 °C. Omyjeme a osušíme květák, který můžeme rozdělit na jednotlivé růžičky nebo nakrájet na plátky. Růžičky (popř. plátky) rozložíme na plech s pečicím papírem. Bokem si s v misce smícháme olej, sůl a koření a přidáme trochu citronové šťávy. Vezmeme mašlovačku a potřeme kusy zeleniny ze všech stran. Poté plech vložíme do trouby na 20 minut a necháme květák upéct dozlatova. Podáváme s vařenými bramborami.

Foto: Shutterstock

Tatarku nahraďte jogurtovým dipem

Chcete-li si v kuchyni opravdu pohrát, můžete ještě vyzkoušet vynikající recept na jogurtový dip, který je rozhodně o něco zdravější volbou než tatarská omáčka, na níž jsme zvyklí u obalovaného květáku.

V misce si smícháte 150 g řeckého jogurtu společně s čerstvou pažitkou a lžičkou dijonské hořčice. To vše nezapomeňte dochutit solí.

Foto: Shutterstock, zdroj: Jocooks, eatingbyelaine