Správné využití zakysané smetany. Naučte se ji v jídle použít tak, aby mu dodala šmrnc

Zakysaná smetana dodá jak sladkým, tak slaným pokrmům nezaměnitelnou chuť. Navíc je lehce stravitelná a obsahuje méně laktózy než ostatní nekysané mléčné výrobky. Jak si připravit zakysanou smetanu doma, co udělat, aby se nesrazila a k čemu všemu ji v kuchyni využít?

Jak se vyrábí zakysaná smetana?

Ze smetany ke šlehání. Ta se „naočkuje“ bakteriálními kulturami, které způsobují mléčné kvašení (kysání). To zní složitě, ale ve skutečnosti je postup velmi jednoduchý. Zakysanou smetanu si zvládnete vyrobit i sami doma. Budete potřebovat jen pár surovin.

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 60 ml mléka

Do zavařovací sklenice nalijeme smetanu, mléko a citronovou šťávu. Sklenici uzavřeme a protřepeme. Potom víko sundáme, sklenici přikryjeme papírovou utěrkou a utěsníme gumičkou. Necháme odstát 24 hodin při pokojové teplotě. Druhý den promícháme a můžeme použít. V uzavřené sklenici v lednici vydrží podomácku vyrobená zakysaná smetana až dva týdny.

Foto: Shutterstock

Jak zařídit, aby se smetana nesrazila?

Než smetanou zahustíme horké jídlo, je třeba ji nechat ohřát na pokojovou teplotu. Pak nebude tvořit hrudky. Proto ji vyndejte dostatečně dlouho dopředu před vařením z lednice. Kdyby se vám hrudky přeci jen udělaly, tak omáčku rozmixujte tyčovým mixérem.

Vůbec nejlepší je smetanu přidat k jídlu až po dovaření, to znamená naservírovat ji těsně před podáváním. Kopečkem smetany ozdobíte hotovou polévku nebo omáčku, každý si pak smetanu vmíchá sám, a navíc přijdete jen o minimum zdraví prospěšných bakteriálních kultur.

Do kterých jídel zakysanou smetanu přidat?

Do polévek

Zakysaná smetana dokonale zjemní některé druhy polévek. Pokud ji přidáte do jídla za tepla, sice smetana ztratí své prospěšné látky, ale vykouzlí vám nebe na talíři. Můžete ji přidat do kulajdy, fazolačky, zelňačky nebo boršče.

Jako v Maďarsku

U Maďarů je zakysaná smetana velice populární. Segedín servírují místo s knedlíkem právě se zakysanou smetanou. A dost často ji mažou také na langoše.

Nasladko

Zakysanou smetanou můžete naplnit palačinky, potřít lívance nebi pokapat plněné sladké knedlíky. Vyrábí se z ní spoustu druhů nepečených dortů a také krémů. Výborně dochutí vafle nebo jiné sladké pečivo.  

Foto: Shutterstock, zdroj: Apetitonline, Toprecepty, Baladna, Seriouseats