Někdo pojem štafetka slyší poprvé, jiný s láskou vzpomíná na pochoutku svého dětství. Tak či onak, rozhodně si tento vynikající retro dezert musíte připravit. Zaujme vás jak jeho neodolatelná chuť, tak i originální vzhled připomínající štafetový kolík. Právě odtud plyne jeho pojmenování.
Co budeme potřebovat
Na těsto:
- 11 bílků
- 260 g cukru
- 80 g mletých vlašských ořechů
- 80 g hladké mouky
Na krém:
- puding (vanilkový puding a 500 ml mléka)
- 250 g másla
- 1 vanilkový cukr
- 3 lžíce moučkového cukru
- 2 lžíce tvarohu
Na finální namočení pak ještě 150 g hořké čokolády.
Příprava těsta
Oddělíme žloutky od bílků a všech 11 bílků nalijeme do mísy a přidáme špetku soli. Začneme šlehat. Jakmile sníh zhoustne, přisypeme 260 g cukru a přišleháme také 80 g mletých vlašských ořechů a 80 g hladké mouky.
Bílkové těsto rozdělíme na třetiny. Každou třetinu rozlijeme na jeden plech vyložený pečicím papírem, rozetřeme stěrkou a dáme péct do trouby předehřáté na 180 °C přibližně na 13 minut, do růžova. Takhle upečeme všechny tři pláty.
Foto: Shutterstock
Příprava krému
Zatímco se nám těsto peče, připravíme si vanilkový puding, z 500 ml mléka a jednoho pudinkového prášku. Uvaříme, odstavíme, necháme vychladnout.
Do jiného hrnce vložíme 250 g změklého másla, přisypeme vanilkový cukr a 3 lžíce moučkového cukru. Vše vyšleháme v máslový krém. Přidáme vychladlý puding, 2 vrchovaté lžíce tvarohu a opět vyšleháme.
Velké sladké finále
Na čistý pečící papír klademe upečené pláty, které promazáváme vanilkovým krémem, v pořadí plát – krém – plát – krém – plát. Jakmile máme hotovo, necháme odležet, a nakonec rozkrájíme na malé obdélníčky (štafetky).
V hrnci si rozpustíme 150 g hořké čokolády, ve které omočíme konce štafetek. Necháme chvíli zatuhnout a pak už si můžeme nechat chutnat.
Foto: Shutterstock, zdroj: Olomouc.rozhlas, toprecepty