Kdo by si nepochutnal na krásně nadýchaných kynutých buchtách? Navíc, když si můžeme vybírat ze tří druhů lahodných náplní? A to vše hezky poprášené vrstvou moučkového cukru. Recept na to, jak si takovou lahůdku připravit doma naleznete níže.
S kváskem nebo bez
Kvásek se zpravidla dělá z čerstvého droždí, které společně s cukrem přidáme do teplého mléka. Vše ještě zahustíme moukou tak, aby se nám vytvořila jemná kašička. Jakmile zvětší objem, v tu chvíli jej přidáme k dalším surovinám. V případě použití instantního droždí nemusíme kvásek připravovat, ale přidáváme ho automaticky k ostatním ingrediencím. Kynutí u sušeného droždí trvá sice trochu déle, ale ušetříme si práci s mícháním kvásku. Pozor: instantní droždí na pečení si nesmíme splést s droždím lahůdkovým, které slouží jako dochucovadlo a k zahušťování.
Recept s použitím instantního droždí
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 220 ml vlažného mléka
- 100 g cukru
- 75 g másla
- 2 vejce
- 7 g sušeného droždí
- 75 g másla na potření
- cukr moučka na posypání
- špetka soli
Ingredience na náplň:
- 250 g měkkého tvarohu
- 50 g moučkového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 žloutek
- 70 g rozinek
- tuzemský rum na zalití rozinek
Foto: Shutterstock
Jak na ně?
Nejdříve smícháme dohromady mouku, cukr a sůl. Ve středu uděláme důlek, kam přisypeme kvasnice a nalijeme trochu mléka. Mísu přikryjeme a necháme “kvásek” 15 až 20 minut pracovat. Poté do směsi přidáme zbývající mléko, vejce a rozpuštěné máslo. Vše důkladně prohněteme, dokud se nevytvoří celistvé těsto, které necháme kynout po dobu 90 minut. Vykynuté těsto následně vyválíme na pomoučněný vál do tvaru obdélníku o tloušťce cca 1 cm. Pomocí nože nebo rádýlka těsto rozdělíme na dvacet stejně velkých čtverců. Doprostřed každého čtverečku dáme lžičku tvarohové náplně. U všech pak spojíme protilehlé rohy a vytvarujeme do tvaru buchty.
Hotové buchty vyskládáme do pekáče vymazaného máslem. Zde je ještě zakryjeme fólií a necháme kynout 15 až 20 minut. Mezitím si rozehřejeme troubu na 180 °C. Po vykynutí buchty pečeme po dobu 30 minut. Po upečení buchty ještě teplé posypeme moučkovým cukrem. Pro buchty voňavé a vláčné je můžeme hned po vytažení z trouby potřít kombinací rozpuštěného másla a trošky rumu.
Naní se pustíme do náplně. Napřed si vezmeme rozinky, které zalijeme rumem a necháme je tak odležet. Poté promícháme tvaroh, oba druhy cukru a žloutek. Nakonec přidáme rozinky s trochou rumu a znovu pořádně promícháme.
Foto: Shutterstock, zdroj: recepty.cuketka, jimezdrave, recepty