Sušené mléko do kávy je velké zlo. Málokdo tuší, co obsahuje

Sušená smetana a la coffee creamer, bělidlo do kávy, pěna do kávy nebo instantní sušená pochoutka – co vlastně obsahuje a jaký vliv má nejen na naši kávu, ale hlavně na naše zdraví?

Proč je sušené mléko oblíbené?

Důvodů je hned několik. Je levné. Levnější než klasické mléko. A dál? Vysoce trvanlivé. Až podezřele dlouho trvanlivé. A to za téměř všech podmínek. Možnost skladovat mléko do kávy mimo lednici je natolik lákavá, že ne každý odolá.

Do mléka má daleko

Jenže sušené mléko (či smetana) má do mléka skutečně velmi daleko. Společnou mají pouze bílou barvu a mléčnou bílkovinu. Tím jsme skončili.  Mléko prostě nelze usušit, uskladnit a po pár měsících či letech zalít vodou a udělat si kakao.

Falešné, leč nebezpečné tuky

Sušená mléka tuky obsahují v různém zastoupení, od 10 % do 40 %. Bohužel však velice často místo mléčného tuku používají kokosový, palmový či sójový tuk. Někteří výrobci tuky částečně ztužují, což je problém, protože při částečném ztužování vznikají škodlivé transmastné kyseliny. Při plném ztužování toto riziko nehrozí.

Foto: Shutterstock

Rafinovaně ukrytý cukr

Cukr sám o sobě v sušených bělidlech do kávy zastoupen nenajdete, ale neradujte se. Je šifrován jako glukózový sirup, který je velice rafinovaný. Nemá totiž sladkou chuť, přitom obsahuje cukr, takže ho přijímáme, aniž by to naše chuťové buňky zaregistrovaly. Proto dost často sušenou smetanou kávu i sladíte, aniž byste o tom měli nejmenší tušení. Pokud máte cukrovku, zkontrolujte etiketu. Najdete i takové produkty, které s cukrem naštěstí šetřily.

Nepostradatelné éčka

Emulgátory a stabilizátory v podobném výrobku zkrátka nesmějí chybět. Bez nich by totiž celý produkt vůbec nedržel pohromadě. To ovšem nemusí být nutně zlé, zajišťují například to, aby sušené mléko nehrudkovatělo. Co si ovšem výrobci odpustit mohli je přítomnost barviv a aromat.

Zkrátka. Pokud si nechcete ničit zdraví, raději si do kávy nalijte klasické mléko. Sice to taky nebude úplně eko bio, ale pořád lepší než sušené.

Foto: Shutterstock, zdroj: dTest, Ceskyrajvakci