Těstoviny s citronem jsou novým hitem v Itálii

Italové jsou přes těstoviny machři. Že do nich ale začnou kromě všech těch rajčat a bazalky cpát i citron, to by si pomyslel málokdo z nás. Přitom jde o opravdovou delikatesu. Vyčarujte si ve své kuchyni taky trochu té Itálie. Stačí málo – špagety, parmazán a citron.

Z Itálie až do USA

Ač oblíbené citronové špagety pocházejí z jižní Itálie, konkrétně z Kampánie, jejich popularita překročila hranice nejen země, ale také kontinentu. Jsou velmi oblíbené například v New Yorku. Až tam narazíte na nějakou italskou restauraci, určitě si těstoviny s příchutí exotického středomoří objednejte.

Pasta al limone

  • 400 g pravých italských špaget
  • 6 lžic extra panenského olivového oleje
  • 4 lžíce jemně strouhaného parmazánu
  • parmazán nastrouhaný na hoblinky (na ozdobu)
  • 2 citrony
  • 2 hrsti nasekané bazalky
  • sůl
  • mletý pepř

Špagety uvaříme al dente (to znamená ani moc, ani málo, tak akorát na skus) a scedíme. Bokem si nastrouháme trochu citronové kůry a šťávu z citronů vymačkáme do misky. V ní pak ke šťávě přimícháme ještě olivový olej a nastrouhaný parmazán. Hladkou kašičku přidáme ke špagetám a zamícháme. Osolíme a opepříme dle chuti a opět promícháme. Porci těstovin nabereme na talíř, posypeme nastrouhanou citronovou kůrou, bazalkou a parmazánovými hoblinkami. Voila!

Foto: Shutterstock

Pro fajnšmekry

Kdo by chtěl citronové těstoviny ještě trochu ozvláštnit, určitě má spoustu možností.

  • Klasické špagety vyměňte za linguine (širší špagety).
  • Parmazán nahraďte sýrem pecorino romano.
  • Místo bazalky použijte mátu nebo tymián.

Pro klasiky

A pokud chcete nezvyklé citronové těstoviny vyzkoušet, ale přeci jen se vám stýská po rajčatech, tak musíte vyzkoušet recept pro klasiky. Uvařte špagety a sceďte je. Nakrájejte si rajčata a mozzarellu na kousky. Ty smíchejte s olivovým olejem, citronovou šťávou a natrhanými lístky bazalky. Směs vmíchejte ke špagetám a podávejte.

Foto: Shutterstock, zdroj: Recepty, Apetitonline, Taborsky, Blog.bjukitchen