Tupé nože a struhadla lze snadno nabrousit pomocí alobalu. Opět budou krásné ostré

Tupé nože, nůžky, struhadla, vlastně cokoliv tupého je absolutně k ničemu. Hrozně se nadřete, a ještě se mnohem pravděpodobněji zraníte. Představte si, že k nabroušení nožů nebo třeba struhadla vám postačí neobyčejně obyčejný alobal.

Naostřete nože bez brousku

Utrhněte kus alobalu, zmuchlejte ho do kuličky a o tuto kuličky nabruste nůž. Než se do ostření pustíte, nůž pořádně umyjte a vysušte. A pokud vás zlobí nůžky, těm pomůže alobal také. Utrhněte kus a několikrát ho přeložte. Pak jej nůžkami rozstříhejte, tím se naostří.

Dejte struhadlu druhou šanci

Podobně funguje alobal i na struhadlo. Kuličkou z alobalu po něm přejíždějte ve směru strouhání. Stačí dvě minutky a struhadlo bude strouhat jako nové. Stejně zafunguje také smirkový papír. A pokud si přejete, aby vám struhadlo vydrželo co nejdéle ostré, snažte se jej vystavovat vodě po co nejkratší dobu a nečistěte ho drátěnkou.

Alobal místo houbičky

Alobal má rovněž výborné čisticí schopnosti. Když ho zmuchláte do kuličky, nádherně s ním vydrhnete zašlé hrnce a pánve. Celkem jednoduše odstraníte připečené zbytky. Alobal vlastně můžete použít na čištění jakéhokoliv kovu, třeba roštu grilu a trouby.

Foto: Shutterstock

Alobalové kuličky do sušičky

Z alobalu zase vyrobte kuličky. Pořádně je uhlaďte, ať se o ně nezachytí prádlo v sušičce. Pak dvě nebo tři kuličky vhoďte do sušičky a ony si poradí se statickou elektřinou. Prádlo budete mít o něco měkčí.

Alobal a žehlení

Když si pod potah žehlící prkna vsunete kus alobalové folie, vyžehlíte lépe a rychleji. Místo, aby prkno teplo pohlcovalo, bude ho díky alobalu vracet zpět do prádla, takže žehlení bude rychlejší. Jen buďte opatrní, mohli byste spálit oblečení nebo popálit sebe.

Kam s alobalem po použití?

Vyhoďte ho do směsného odpadu. Pokud byste se chtěli zbavit úplně čistého alobalu (ale bez dřevěné ruličky), ten patří do kovů, nicméně použité kousky alobalu neházejte ani do plastu, ani do papíru.

Foto: Shuttrstock, zdroj: Wikihow, iReceptar, Kupi