Organizace zabývající se plýtváním potravin (WRAP) uvádí, že průměrná domácnost vyhodí každý měsíc jídlo v hodnotě 60 liber, tedy asi 1 700 Kč. Potraviny, které se nejvíce vyhazují, jsou ovoce a zelenina. Především saláty, brambory a mrkev. Častým důvodem je to, že jich nakoupíme velké množství, které nestačíme zpracovat. S růstem životních nákladů je dobré nepodceňovat správné skladování ovoce a zeleniny. Správné skladování potravin je zachová déle čerstvé a také vám ušetří nemalé peníze.
Jak správně uchovávat ovoce a zeleninu
V ledničce uchovávejte ovoce a zeleninu při teplotě 3 – 5 °C. Nekrájejte tyto potraviny předem, ale připravte si je opravdu až v okamžiku, kdy se je chystáte jíst, jinak hrozí, že začnou hnědnout a kazit se. Potraviny si připravte jen v tom množství, které opravdu sníte. Pro uskladnění můžete využít také mrazák. Před mrazením ovoce a zeleninu vždy důkladně umyjte a osušte. Před zmrazením popřemýšlejte, jakým způsobem ovoce a zeleninu po rozmrazení zkonzumujete. Díky tomu si ji můžete připravit přesně tak, jak následně budete potřebovat. Zeleninu do mrazáku si můžete i naporcovat, pokud vám to usnadní následné zpracování. Je také lepší si ovoce a zeleninu rozdělit do většího množství sáčků, abyste si mohli poté rozmrazit jen tolik, kolik skutečně upotřebíte.
Tipy pro prodloužení čerstvosti ovoce a zeleniny
- Chcete-li zabránit tomu, aby vaše zelenina zhnědla, namočte ji do nálevu z 1 lžičky jablečného octa nebo citronové šťávy a 500 ml studené vody.
- Zeleninu, u které budete vědět, že ji nestihnete sníst, můžete snadno přeměnit na nakládanou a zakonzervovanou zeleninu.
- Ovoce, které koupíte v obchodě ještě nezralé, třeba mango, avokádo nebo hrušky, do lednice nedávejte, ale nechte je uzrát na kuchyňské lince. Na druhou stranu, pokud začíná být ovoce příliš měkké, nebojte se ho dát do ledničky, doba zrání se tak zpomalí.
- Pokud chcete zabránit tomu, aby ovoce zhnědlo, potřete ho šťávou s vysokým obsahem antioxidantů, například citronovou, limetkovou nebo ananasovou.
Foto: Shutterstock, zdroj: Goodto, NYTimes