Co by dělala česká i světová kuchyně bez cibule, to netuším. My Češi na ní restujeme o sto šest a velmi rádi ji uvítáme v rozmanitých pokrmech. Jaké zdravotní benefity cibule má, jak ji využít v kuchyni a který recept na cibulovou omáčku je ten zaručeně nejlepší?
Proč zrovna cibule?
Cibule je zdravá, chutná, všestranná, výživná, dostupná a levná. Svými léčivými schopnostmi je vyhlášená už po několik tisíciletí. Může se pyšnit mnoha vitamíny, minerály, také působí jako antioxidant. Cibule snižuje krevní tlak, podporuje zdraví srdce, střev i kostí, působí preventivně proti cukrovce a některým druhům rakoviny, např. žaludku, tlustého střeva a konečníku. Navíc také disponuje antibakteriálními vlastnostmi, tlumí zánět a posiluje imunitu.
Jak cibuli zařadit do jídelníčku?
- polévky (cibulačka, zeleninová, vývary)
- dipy a pomazánky
- vaječná jídla (omelety, quiche)
- saláty
- při dušení a pečení masa
A pak samozřejmě taky můžete cibuli, na které jste orestovali maso, dodatečně využít a „přetavit“ ji v chuťově vynikající cibulovou omáčku. Třeba takovou, jakou připravuje Zdeněk Pohlreich.
Suroviny na cibulovou omáčku
- 4 cibule
- 500 g hovězího nebo vepřového masa
- olej nebo sádlo
- voda na podlití
- hladká mouka
Foto: Shutterstock
Cibulová omáčka, které neodoláte
Cibule oloupeme a nakrájíme najemno. Na rozpáleném tuku cibulku restujeme, dokud nezesklovatí. Pak přidáme nasolené plátky masa, které opečeme z obou stran. Maso podlijeme vodou nebo vývarem a dusíme do měkka.
Jakmile je maso hotové, vyndáme jej a šťávu s cibulí rozmixujeme tyčovým mixérem na hladkou směs. Ještě chvíli povaříme a podle potřeby zahustíme hladkou moukou rozšlehané v trošce vody nebo jíškou. Můžeme dosolit, případně opepřit a podávat.
Foto: Shutterstock, zdroj: Healthline, Bestrecepty