Udělejte si domácí kysané zelí. Postup krok za krokem

Kysané zelí je vůbec nejzdravější zelí, které vůbec můžete jíst. Bakterie kyseliny mléčné, které vznikají při kvašení, zbavují vaše tělo škodlivých látek a snižují cholesterol i krevní tlak. Kysané zelí pomáhá s trávením a posilňuje imunitu. Obsahuje spoustu antioxidantů a hromadu vitamínu C. V kysaném zelí se navíc tvoří vitamín B12, který v jiném rostlinném produktu nenajdeme, takže skvělá zpráva pro vegetariány. Jde zkrátka o zdravou bombu, kterou musíte tento podzim zařadit do jídelníčku. Jak si vyrobit kysané zelí doma?

Co budeme potřebovat?

  • zelí (očištěné pevné polopozdní nebo pozdní)
  • koření – kmín a hořčičné semínko
  • anýz (případně kopr nebo koriandr)
  • cibule
  • jablko
  • zelné listy
  • sůl (na 1 kg nakrouhaného zelí 20 g soli)

Krouhání zelí

Zelí nakrouháme. Buď klasicky krouhadlem nebo krouhacím nástavcem kuchyňského robotu. Pokud nemáme ani jedno, můžeme zelí i velmi jemně nakrájet. V ideální případě do kameninové nádoby, pro větší množství využijeme vaničku nebo škopek.

Foto: Shutterstock

Šlapání zelí

Nakrouhané zelí posolíme, okořeníme, přimícháme také nakrouhanou cibuli, případně jablko a buď pěchujeme rukama nebo šlapeme nohama, dokud zelí nepustí šťávu. Té musí být několik centimetrů nad úrovní zelí.

Nakládání zelí

Zelí přesuneme do kvasných nádob, které neplníme úplně po okraj. Můžeme přidat také zelné listy. Jakmile máme hotovo, zelí zakryjeme vyvařeným prkénkem nebo talířem, které zatížíme ještě žulovou dlažební kostkou. Zelí musí být zcela ponořené. Zakryjeme víkem. Pokud máme tzv. kvašák přímo určený na zelí, nalijeme do žlábku vodu.

Kvašení zelí

Zelí necháme kvasit 4-6 týdnů při teplotě 12-15 °C. Vykvašené zelí přemístíme do chladné místnosti. Co tři týdny kontrolujeme, jestli k němu nemůže vzduch a nekazí se, případně ho rozdělíme do sklenic a uskladníme pro další sezónu.

Foto: Shutterstock, zdroj: Fresh.iprima, Apetitonline, itesco