Udělejte si fantastický holandský řízek. Proč má ale tento karbanátek takové jméno?

Kdo by při pojídání vynikajícího holandského řízku chtěl vyslat tiché díky do Nizozemska, šeredně se spletl. Za tento skvost české kuchyně nevděčíme Holanďanům, těm vděčíme maximálně za jejich sýr. Holandský řízek je ryze česká specialita.

Sýr z Holandska, ale recept náš

Holandský řízek je pochoutka z mletého vepřového masa (nejčastěji bůčku) dochucená sýrem holandského typu, tedy Eidamem nebo Goudou. Následně se směs nastaví vajíčkem, dochutí petrželí, obalí v trojobale a osmaží. Holandské řízky se u nás začaly objevovat po 2. světové válce, v kuchařských knihách je najdeme od 60. let 20. století.

Karbanátky obalovala už Dobromila

Autorka slavné knihy Domácí kuchařka, Dobromila Rettigová, uvedla recept na fašírované karbanátky, dochucené játry, slaninou a cibulkou, obalené v trojobale a osmažené na přepuštěném másle. Takže už i ona věděla, že ochucené obalené karbanátky chutnají skvěle.

Suroviny na českou pochoutku

Na holandské řízky budeme potřebovat jen pár ingrediencí.

  • 400 g mletého vepřového masa
  • 100 g hrubě strouhaného sýra gouda
  • 1 hrst plocholisté petrželky
  • sůl a pepř
  • 100 ml studené vody
  • olej na smažení
  • mouka, vejce a strouhanka na obalení
Foto: Shutterstock

Recept na pravý holandský řízek

Mleté vepřové maso vložíme do mísy a zalijeme 100 ml studené vody. Řádně promícháme, aby se nám maso s vodou spojilo. Přidáme nastrouhanou Goudu (lze použít i tučný Eidam) a nasekanou plocholistou petrželku. Osolíme a opepříme. Celou směs důkladně propracujeme a tvarujeme karbanátky, které obalíme nejprve v mouce, pak v rozšlehaném vejci, a nakonec ve strouhance. Smažíme ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje z obou stran dozlatova. Podáváme ještě teplé, ihned po dosmažení s bramborovou kaší nebo bramborem.

Foto: Shutterstock, zdroj: Denik, Recepty, Life.forbes