Guláš se dneska říká kdečemu, ale pokud si chcete uvařit ten pravý echt guláš, budete potřebovat hovězí kližku, spoustu cibule a pár dalších surovin. Zazářete v kruhu rodinném s léty prověřeným receptem.
Ingredience
- 700 g hovězí kližky
- 8 středních cibulí
- 100 ml oleje
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce rajského protlaku nebo kečupu
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- sůl, mletý pepř, celý pepř, mletý kmín, sladká paprika, majoránka, nové koření, bobkový list
- 1 krajíc chleba
Připravujeme vývar
Kližku pokrájíme na kostky velké cca 3 cm. Odkrojky z masa dáme vařit zvlášť, do osolené vody v kastrůlku společně s bobkovým listem, novým kořením a celým pepřem. Tento vývar necháme mírně vařit, dokud ho nepoužijeme, v případě potřeby podlijeme trochou vody.
Opékáme cibuli a maso
Maso si osolíme a opepříme. Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Stroužky česneku oloupeme a utřeme se solí. Na nepřilnavé pánvi rozehřejeme olej a osmažíme cibuli, dokud nebude tmavě zlatá. Ke konci smažení hodně mícháme, ať se nám cibule nepřipálí a nezhořkne. Ke konci přidáme česnek a kmín a pak už maso, které zprudka osmažíme tak, ať se ze všech stran zatáhne.
Dusíme
Snížíme plamen na minimum, vmícháme hořčici, protlak a na maso nasypeme mletou papriku a majoránku. Kastrol přikryjeme pokličkou a na mírném ohni necháme dusit. Zatím nepodléváme, maso pustí šťávu samo. Kdyby bylo přeci jen potřeba, podlijeme pár lžícemi vývaru z kastrůlku nebo vody. Občas promícháme. Dusíme přibližně hodinu.
Finišujeme
Jakmile maso začíná být měkké, podlijeme přes cedník vývarem z kastrůlku, rozdrobíme chleba na kousky a guláš zahustíme. Dusíme dál, dokud maso úplně nezměkne. Jakmile je guláš hotový, podáváme s knedlíkem, bramboráčky, těstovinami nebo chlebem, posypaný čerstvě nakrájenou cibulí.
Tipy pro ozvláštnění
- Místo oleje smažte na sádle. Guláš získá charakterističtější chuť.
- Kdo má rád ostřejší jídla, může přidat pálivou papriku nebo feferonkovou pastu.
- Pokud nechcete zahušťovat chlebem, použijte nastrouhanou syrovou bramboru nebo klasickou jíšku.
Foto: Shutterstock, zdroj: Toprecepty, Vareni