Láska prochází žaludkem. Pokud se tedy chcete před svým mužem blýsknout a připravit mu k večeři něco výtečného, uvařte mu dokonalé hovězí steaky a přidejte k nim omáčku z výpeku. Omáčka z výpeku není složitá na přípravu, hravě ji zvládnete za pár minut a z ingrediencí, které máte doma k dispozici. Omáčku tak můžete přizpůsobit chuťovým pohárkům vašeho muže a pokaždé ji připravit na jiný způsob. Uvidíte, že vaši snahu dokáže náležitě ocenit.
Tuku se rozhodně nebojte
Dobře opečeným hovězím steakem zajisté potěšíte každého masožravce. K masu je ale vhodné připravit i omáčku, která jeho chuť vhodně doplní. Příprava omáčky nemusí být vůbec složitá. Stačí když k ní použijete výpek přímo z masa. Výpek vzniká spojením šťávy a tuku, které se z masa v průběhu opékání uvolní. Nemusíte se bát, že bude výpeku plný hrnec. Výpeku vždy bude přiměřeně, protože steaky se připravují na sucho nebo jen s kapkou oleje vmasírovaného do masa.
Výběr pánve nepodceňujte
Na steak si připravte vhodnou pánev, nejlepší je litinová, keramická nebo teflonová. Díky nepřilnavému dnu se vám maso na pánvi nepřipálí, a to ani v případě, že ho budete připravovat při vysoké teplotě. Na vhodně zvolené pánvi se vám zároveň bude držet i potřebný výpek.
Jak připravit omáčku z výpeku
Jakmile osmahnete steak dle požadovaného stupně propečení, maso z pánve odstraňte. V pánvi vám tak zbyde pouze výpek. Výpek nařeďte jakoukoliv poživatelnou tekutinou. Dá se použít opravdu ledasco. Voda, vývar nebo třeba víno. Někdo do výpeku přidává i smetanu nebo ovocné či zeleninové šťávy. Výpek si tak budete moct vždy přizpůsobit své chuti a aktuální situaci. Tekutinu nalijte do výpeku a metličkou v ní výpek uvolněte a rozpusťte. Přidejte koření nebo bylinky a chvíli povařte. Jakmile omáčku stáhnete z ohně a výpek má požadovanou hustotu, zjemněte omáčku lžící másla.
Foto: Shutterstock, zdroj: JamieOliver, recipetineats