Upečte si makovec. Skvělý vláčný dezert je do hodiny hotový

Pokud sháníte recept na moučník, který je nenáročný jak na přípravu, tak i na počet potřebných ingrediencí, ideálním kandidátem bude jistě makovec. Nejen že si pochutnáte, ale díky máku do sebe dostanete celou řadu vitaminů a minerálních látek.

Mák jako superpotravina

S makovcem si dopřejete sladké, ale i zdravé mlsání. Mák totiž obsahuje kombinaci mnoha zdraví prospěšných látek. Na prvním místě můžeme zmínit bílkoviny. Tyto jsou významné pro udržení svalové hmoty, správnou funkci metabolismu a hrají roli při navození pocitu sytosti. Společně s bílkovinami je v máku obsažena neméně důležitá vláknina, která přispívá ke zdravému trávení. Tuky s významným obsahem nenasycených mastných kyselin přispívají ke snížení „špatného“ cholesterolu a snižují riziko vzniku srdečních chorob.

Z vitaminů jsou zde zastoupeny vitaminy skupiny B a vitamin E. „Béčka“ jsou nezbytná pro činnost mozku a srdce a stejně jako bílkoviny, i vitaminy B se podílejí na metabolických procesech. Vitamin E pak funguje jako ochrana buněk před škodlivými látkami, posiluje imunitní systém a má příznivý vliv na kvalitu kůže a vlasů.

Co se týče minerálních látek, jsou maková semena bohatá na vápník, který je stavební látkou kostí a zubů. Pak je tu hořčík, bez kterého se neobejdou naše svaly a nervová soustava. Zinek se podílí na obranyschopnosti, podporuje reprodukční zdraví a zdraví pokožky. Nakonec je tu železo pro krvetvorbu.

Makovec hotový do 60 minut

Recept níže si oblíbí každý, kdo by si rád upekl něco dobrého, ale zároveň nechce v kuchyni trávit příliš mnoho času. Vláčný makovec i s přípravou budete mít hotový už během hodinky. Bonusem navíc je i to, že nepotřebujete váhu ani odměrku pro správné dávkování surovin – jedná se totiž o recept „hrníčkový“.

Ingredience:

  • 3 hrnky hladké mouky
  • 1,5 hrnku cukru krupice
  • 1,5 hrnku mletého máku
  • 1 hrnek oleje
  • 2 hrnky mléka
  • 2 lžíce marmelády
  • 1 ks vejce
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 sáček kypřicího prášku
  • moučkový cukr na posypání

Foto: Shutterstock

Snadná příprava

Hladkou mouku prosejte a pak společně s ní smíchejte dohromady všechny ostatní sypké ingredience. Do této suché směsi přimíchejte olej, vejce, mléko a marmeládu. Jakmile vám vznikne hladké těsto, vlijte jej na plech vyložený pečicím papírem, vložte jej do vyhřáté trouby a pečte na 170 °C po dobu 20 minut. Upečený makovec pak posypte moučkovým cukrem.

Tip: Na místo máku můžete použít také strouhaný kokos, mleté ořechy nebo kakao. Do repertoáru receptů tak získáte rovnou tři další chutné moučníky.

Foto: Shutterstock, zdroj: Ceskymodrymak, Recepty, Kupi