Croissant je nadýchané máslové pečivo, které se z Francie rozšířilo do celého světa a těší se velké oblibě i v České republice. Croissanty můžete jíst jen samotné nebo posypané s mandlemi. Oblíbenosti se těší ale i sladké croissanty, které mají uvnitř schovanou marmeládu nebo oříškový krém. Pochutnat si můžete také na slané verzi, například se sýrem nebo zeleninou. Chcete si báječné čerstvé croissanty připravit i doma? Máme pro vás zaručený recept, po kterém se vám udělají boule za ušima.
Ingredience na přípravu
K přípravě základního receptu nepotřebujete žádné speciální ingredience. Vše najdete v kuchyni v kredenci. Na těsto vám stačí mouka, vejce, droždí, máslo a trocha cukru. Recept není těžký, ale je potřeba dopřát těstu dostatek času. Lepek v mouce se potřebuje dostatečně uvolnit, aby po upečení byly croissanty křupavé a nadýchané.
Jak vytvořit lahodné těsto
Nejdříve si připravte těsto z 350 mililitrů vlažného mléka, 50 gramů cukru, 14 gramů instantního droždí, 440 gramů hladké mouky a 340 gramů másla. Z mléka, cukru a droždí připravte kvásek. Ten poté smíchejte s moukou a vypracujte velmi hladké těsto. Těsto vyválejte na pomoučeném vále do tvaru obdélníku, zabalte ho do fólie a nechte ho v lednici odpočinout alespoň jednu hodinu, ale ideálně přes noc. Máslo dejte na pečicí papír a dalším pečicím papírem ho přikryjte a vyválejte také na obdélníkovou placku, a následně dejte na půl hodiny do lednice.
Jak vytvořit specifický tvar
Těsto vyndejte z lednice a znovu ho vyválejte. Vložte na horní část těsta ztvrdlý plát másla, přikryjte jako psaníčko a opět těsto vyválejte. Následně ho dejte zpátky chladit do lednice. Těsto nechte v lednici několik hodin a potom ho rozkrájejte na trojúhelníky, které srolujete jako rohlík od širší strany k nejužší. Vložte croissanty na plech vystlaným pečicím papírem, potřete je rozšlehaným vejcem a nechte ještě dvě hodiny kynout. Pečte 10 minut na 200 °C. Z těsta připravíte asi 16 croissantů, které můžete po vychladnutí zamrazit a z mrazáku vytáhnout třeba před příchodem nečekané návštěvy.
Foto: Shutterstock, zdroj: BBCgoodfood, theflavorbender