Už jste někdy slyšeli pojem uhlířina? Jde o staročeský recept, který je levný, rychlý a zasytí. Jeho jednotlivé podoby se liší, vy si můžete vyzkoušet připravit ten, který na svém youtubovém kanále vařil Babica.
Ingredience
- voda
- sůl
- brambory
- sádlo
- 2 cibule
- slanina
- kmín
- 200 g polohrubé mouky
- 2 vejce
- mléko
- kypřící prášek
- 2 stroužky česneku
- nasekaná petrželka
Foto: Shutterstock
Příprava Uhlířiny krok za krokem
- Dáme vařit vodu, tu osolíme. Oloupeme a nakrájíme brambory, vložíme do vroucí vody a uvaříme doměkka.
- Na pánvi rozpustíme sádlo a orestujeme najemno nakrájenou cibulku, necháme opékat na straně. Zatímco se cibule restuje, nakrájíme na čtverečky slaninu a dáme ji opékat na druhou stranu pánve. Opékáme do křupava.
- Do brambor přidáme kmín.
- Pustíme se do přípravy nočků. Lehce osolíme polohrubou mouku, přidáme 2 vejce, trochu mléka a trochu kypřícího prášku. Těsto zamícháme, jde o hustší těsto, pokud by vám přišlo husté příliš, můžete dodat mléko. Kdo chce, přidá ještě nasekané dva stroužky česneku. ¨
- Na pánvi nyní smícháme cibuli a slaninu dohromady, posuneme na jednu stranu a na tu druhou dáme opéct kysané zelí.
- Vezmeme lžíci, namočíme ve vodě a pak jí nabíráme těsto na nočky, které vkládáme do vroucí vody k bramborům.
- Až noky vyplavou nahoru, scedíme jak noky, tak brambory. Můžeme k nim přidat nakrájenou petrželku.
- Noky a brambory nabereme na talíř, servírujeme po obvodu, doprostřed vložíme zelí a navrch naaranžujeme opečenou cibuli a slaninu. Kdo chce, přelije zbytkem sádla.
Je to kalorická bomba? Je. Ale jistě jí potěšíte téměř každého muže.
Foto: Shutterstock, zdroj: YouTube.com