Všichni víme, že když se po delší čas budeme cpát jídlem, které vlastně ani jídlo není, můžeme si zadělat na závažné zdravotní problémy. Nicméně stejně jako jedna vlaštovka jaro nedělá, ani jedna vysoce zpracovaná potravina rakovinu nedělá. Každopádně existují na světě i takové pokrmy, které vám mohou přivodit rakovinu i po jednom jediném pozření. Na co si dát pozor?
Je libo rakovinu jater?
V severovýchodním Thajsku se poměrně často vyskytuje rakovina jater. Aby ne. Thajci z tohoto regionu se tam totiž po generace krmí pochoutkou, ze které tuhne nejen krev v žilách, ale také celá játra. Proti gustu žádný dišputát, chudé krajiny potřebují být v kulinářství vynalézavé, ale co je moc, to je moc.
Koi plaa – smrtící dobrůtka
Region je chudý, o potraviny je nouze, a tak se zrodilo doslova smrtící jídlo. Koi plaa. Jde o najemno nasekané ryby smíchané s bylinkami, limetkovou šťávou a živými červenými mravenci. Celý pokrm se podává syrový. A to je kámen úrazu. V místních syrových rybách totiž žije motolice jaterní, která dokáže játra zlikvidovat. Proto v lokalitě probíhá osvěta, že je třeba ryby nejprve tepelně zpracovat. Což se u mladší generace daří, nicméně 10 % obyvatel stále pojídá pokrm syrový.

Jak je to s tou rakovinou?
Ač tento pokrm konzumuje většina obyvatel od raného věku a jsou motolicí nakaženi, což dokazují testy, rakovina se zřídkakdy objeví dříve než v 50 letech. To je poměrně pozitivní zpráva, sami Thajci to berou sportovně, tvrdí, že na něco se umřít musí, ale pokud chcete svá játra ochránit, rozhodně si na severovýchodě Thajska nedávejte Koi plaa. Protože nikdy nevíte, zda je ryba dostatečně upravená. A i když byste nemuseli trpět hned, ale až třeba za dvacet let, nestojí to za to.
Foto: Shutterstock, zdroj: bbc.com, cestovinky.cz