Chystáte narozeninové překvapení ve formě výtečného dortu nebo chcete připravit vynikající moučník k nedělnímu posezení s přáteli? V tom případě se vám budou hodit tipy, jak na dokonalou čokoládovou polevu, kterou můžete použít na cokoliv.
Jak na čokoládovou polevu
Připravit čokoládovou polevu může být kumšt. Možná máte taky zkušenosti s polevou, která je hrudkovitá nebo příliš tekutá, jde špatně rozetřít nebo na dortu nedrží. Tajemství dokonalé polevy totiž není jen smíchání správných ingrediencí dohromady. Jde především o správné poměry másla, cukru a kakaa, díky kterým je čokoládová poleva opravdovou lahůdkou se správnou konzistencí. Vždy se proto držte receptu.
Co v případě, že poleva nejde rozetřít a neleskne se
Častým nešvarem čokoládové polevy je to, že jde špatně rozetřít, případně se i drolí. Na to vyzrajete tím, že ji natřete na stále horký koláč nebo ji i s koláčem dáte na pár minut do rozehřáté trouby. Tuk v polevě díky tomu poleví a ta půjde lépe roztírat. Pokud by se vám i přesto poleva srazila, setřete ji z moučníku a v hrnci ji opět opatrně zahřejte s trochou vody. Tak jí navrátíte tekutou podobu. V případě, že se vám podaří vykouzlit dokonalou konzistenci polevy, ale ta je po zaschnutí spíše matná, zkuste jí dodat lesk pomocí žloutku. Ten zašleháte do hotové polevy, která tak bude správně odrážet světlo.
Co dělat, když se vám poleva roztéká do všech stran
V případě, že poleva nedrží na místě, ale po nanesení se roztéká i tam, kam by neměla, bude to tím, že je příliš horká. Polevu proto před nanesením na dort na chvíli odstavte z vodní lázně a za stálého míchání ji nechte trochu zchladnout. Tomu, aby se poleva po zatuhnutí na dortu loupala, předejdete tím, že při její přípravě moučkový cukr dvakrát prosejete a do polevy kápnete dvě kapky oleje a citronové šťávy. Chcete mít moučník naprosto dokonalý? V tom případě nalévejte na dort polevu ve dvou vrstvách. Ta první zakryje veškeré nedostatky a nerovnosti. Díky té druhé se bude moučník krásně lesknout.
Foto: Shutterstock, zdroj: Addapinch, Allrecipes