Evropa k regulaci potravin přistupuje opatrněji a zodpovědněji než Spojené státy. Proto se u nás nesetkáme s několika potenciálně nebezpečnými přísadami, které potraviny v Americe běžně obsahují. Naneštěstí si většina Američanů neuvědomuje, že jsou denně vystaveni látkám, které jsou v jiných částech světa považovány za nebezpečné.
Bromičnan draselný E924
Bílý prášek, který se v Americe při výrobě některých druhů pečiva používá jako kypřící prášek. Zlepšuje strukturu těsta. Dříve se přidával také do zubních past a ústních vod. Jde o podezřelou karcinogenní látku, která je zakázána ve většině zemí světa kromě USA a Japonska.
Bromovaný rostlinný olej (BVO)
Ač je v Americe považován za podezřelou přísadu, stále se běžně prodává. Bromovaný olej je kombinace těžkého kovu bromu a oleje (nejčastěji rostlinného). Používal se jako přísada do nápojů a zmrzlin za účelem stabilizace aromat a také k dodávání hustoty. Bromovaný rostlinný olej se hromadí v tukových tkáních a způsobuje zdravotní problémy.
Oxid titaničitý (E171)
Původně se věřilo, že je neškodný, v USA se stále prodává, V EU je zakázán od roku 2022 (kromě léčiv, zatím se nenašla vhodná náhrada). Funguje jako bílé barvivo, přidává se žvýkaček, bonbonů a džemů. Najdete ho i v bonbónech Skittles. Oxid titaničitý přináší potenciální riziko rakoviny při jeho vdechování.
Azodikarbonamid (E927a)
Látka, která se v USA běžně přidává do mouky, proto je obsažena ve velkém množství potravin, které Američané konzumují. V Evropě je zakázaný, protože se může rozkládat na karcinogenní složky.
Jsme to, co jíme?
Je to smutné, ale pokud chceme být dlouhodobě zdraví, je potřeba se alespoň okrajově zajímat o to, co vlastně jíme. A i když je na tom Evropa a Česko s regulacemi o dost lépe než USA, i u nás se najdou přísady, které lidskému organismu v žádném případě neprospívají.
Foto: Shutterstock, zdroj: CBSNews, Kupi, NYTimes