První republika byla obdobím, kdy se hlavně v movitějších rodinách na jídle vůbec nešetřilo. Některá jídla z té doby vaříme dodnes, jiná upadla v zapomnění. Můžete si s námi zkusit upéct některé prvorepublikové dobroty.
Jak se vařilo a peklo za první republiky?
V obyčejných domácnostech se vařila jednoduchá levná jídla jako jsou šunkofleky, lepenice, knedlík s vajíčkem, bramborové placky, nudle s mákem či chlebová polévka. V kuchyních bohatějších lidí a v restauracích se často připravoval jídla, která obsahovala suroviny jako lanýže, ančovičky, batáty nebo parmazán. Na stole se často objevovalo sladké, o cukru se toho ještě tolik nevědělo.
Dort Dobro
Prvorepublikový dort, kterým ohromíte.
Budeme potřebovat tyto ingredience.
- 150 g cukru
- 5 vajec
- 120 g hladké mouky
Na promazání:
- 500 ml smetany
- 5 žloutků
- 50 g cukru
- několik lžic černé kávy
- 200 g změklého másla
- nasekané oříšky
V míse vyšleháme cukr s vejci. Pak postupně vmícháme mouku. Z těsta upečeme 4 dortové placky. Zatímco budou placky chladnout, připravíme si krém. Smícháme smetanu, žloutky, cukr a kávu. Pak přidáme ještě pokrájené změklé máslo a všechny ingredience vymícháme v úplně hladký krém. Tím spojujeme jednotlivé placky a pomažeme jím i vrch dortu a stěny. Nakonec vrch dortu posypeme nasekanými oříšky.
Foto: Shutterstock
Vajíčkové sněhové pusinky
- 2 vaječné bílky
- 60 g cukru
Z vaječných bílků ušleháme tuhý sníh a pomalu do něj vmícháme 60 g cukru. Nachystáme si plech, vyložíme ho pečicím papírem a tvoříme na něj ze sněhu kolečka, která se roztečou do menších placiček.
- 70 g cukru
- 2 syrové vaječné žloutky
- 1 lžíce bramborové moučky
- citronová šťáva
V misce smícháme cukr, žloutky, bramborovou moučku a pár kapek citronové šťávy. Vše řádně promícháme. Trochu náplně vždycky kápneme doprostřed sněhové placičky. Vyrobíme si tak vlastně taková slaďoučká volská oka.
Foto: Shutterstock, zdroj: Novinky, Magazin, PrimaFresh