Rajská omáčka dnes značí kdejakou červenou vodu s knedlíkem nebo těstovinami. Přitom poctivá rajská omáčka, která rozvášní chuťové buňky, se prostě neobejde bez základních surovin, které často ve snaze ušetřit si práci a čas vyměníme za jiné. Jak uvařit rajskou hezky česky?
Pořádné maso? Ano!
Pokud nemáte maso kvalitní, případně ho nemáte vůbec, nikdy nedocílíte dokonalé chuti. Chce to hovězí maso, konkrétně krk, loupanou plec, vysoké žebro nebo karabáček. Pak bude omáčka eňo ňuňo.
Kvalitní zelenina? Ano!
Rajská omáčka z protlaku je sice taky omáčka, ale ta pravá echt poctivá se prostě skutečně připravuje z čerstvých rajčat, ne z protlaku, proto se jí také říká rajská. Tak si nějaká pěkná rajčátka kupte.
Kečup? Ne!
My Češi kečup milujeme a společně s Maggi a sójovkou bychom ho nejraději přidali do všeho. A ta červená rajská k tomu přímo vybízí. Ale ne! Nebudeme omáčku prznit kečupem. Kečup vám sice omáčku hezky zahustí, ale k chuti nijak nepřispěje.
Bujón? Ne!
Do rajské patří jedině pravý nefalšovaný vývar, žádný bujón. Chuť s bujónem sice bude výrazná, ale nikdy ne přirozená, pouze umělá, navíc myslete na všechnu tu chemii, kterou svou vymazlenou omáčku zamoříte.
Jak rajskou ozvláštnit?
Netradiční, leč chuťově zajímavou přísadou jsou černé jeřabiny. Experimentovat můžete také s koňakem nebo bílým vínem. Alkohol se vypaří a zůstane jen jemný náznak chuti. Mnoho kuchařů nedá dopustit na skořici, tymián nebo perníkové koření.
Historické okénko na závěr
První zmínky o omáčce z rajčat pocházejí z Neapole v 18. století. Do našich končin dorazila rajská omáčka v 19. století, nicméně my si ji tak přizpůsobili, že se své italské matce nepodobá ani vzdáleně. Ale to vůbec nevadí. Tak dobrou chuť.
Foto: Shutterstock, zdroj: Kucharkaprodceru, Soucitne