Existuje spousta zlozvyků, kterých je lepší se zbavit dřív, než bude pozdě. Jaký je vůbec ten nejhorší při jídle, který může mít fatální následky?
Máte vysoký krevní tlak? Dejte si pozor na mrtvici nebo různé srdeční choroby. Pokud si chcete zachovat dlouhé a pevné zdraví, je nezbytné věnovat pozornost tomu, co jíte. Jeden z vůbec těch nejhorších zlozvyků při jídle je ale něco, co mnozí považují za normál.
Solím, solíš, solíme
Posolíte si bezmyšlenkovitě jídlo hned, když se objeví na vašem stole? Dejte si pozor. Tento nenápadný zlozvyk může váš život o dost zkrátit. Že nadměrné solení není zdravé, je informace, která se na nás valí ze všech stran. Co to ale vlastně znamená a kde je ta norma?
Konzumujeme třikrát více soli, než bychom měli
Člověk by měl konzumovat denně maximálně 5 gramů soli, aby mu neškodila. To je přibližně jedna čajová lžička. A teď si spočítejte váš opravdový příjem soli. Podle statistik je to asi třikrát tolik, čili průměrný člověk denně spotřebuje cca 15 gramů soli. Většina soli se do naše těla dostane prostřednictvím průmyslově zpracovaných potravin, jako jsou hotové pokrmy, různé fast foody a polotovary, které by měly dostat červenou. Pouhých 25 % tvoří sůl, kterou si do jídla přidáváme my.
Co způsobuje nadbytek soli a jak příjem snížit
Buďte velmi obezřetní ve výběru potravin, které jíte. V pečivu, sýrech i uzeninách je příliš mnoho soli, tudíž byste je měli konzumovat s rezervou. Sůl totiž nejenže zvyšuje krevní tlak, ale také ničí chuťové buňky, způsobuje dehydrataci organismu, negativně působí na funkci ledvin a podporuje vznik ledvinových kamenů. Používejte místo soli bylinky, přidávejte k pokrmům zeleninu a citronovou šťávu. Vařte si vlastní jídla s minimem soli, stravujte se co nejméně ve fastfoodech, snažte se vyvarovat příliš slaným uzeninám a vaše tělo vám za to poděkuje.
Foto: Shutterstock, zdroj: Houstonmethodist, Health.clevelandclinic