Patříte také mezi ty, kteří mají rádi dezerty plné vynikajícího krému? Měli byste vyzkoušet tyto staré dobré žloutkové řezy. Nemusíte se dělat s těstem a krém je hotový během chviličky. Ověřený retro moučník zvládne i začátečník a před návštěvou se rozhodně blýsknete.
Co všechno je potřeba na žloutkové řezy
Velkou výhodou tohoto dezertu je, že se při jeho přípravě používá klasické listové těsto, které seženete v každých potravinách. Na žloutkové řezy budete potřebovat dvě. Na krém si připravte 4 vejce, ze kterých použijete jen žloutky, 60 g krupicového cukru, 25 g hladké mouky, 2 lžičky kukuřičného škrobu a 280 ml mléka.
Jednoduchý postup
Nejdříve upečte listová těsta, která dejte na dva plechy vyložené pečícím papírem a vložte do předehřáté trouby. Lehce je propíchejte vidličkou, aby se nenafoukla a pečte při 200 °C po dobu 20 minut. Poté je nechte vychladnout.
Dalším krokem je vytvoření jednoduché žloutkové směsi. Vezměte 4 žloutky pokojové teploty a vyšlehejte je s cukrem do husté pěny. Potom přidejte mouku a škrob. Mléko v hrnci přiveďte k varu a za stálého míchání do něj nalijte žloutkovou směs. Opět přiveďte k varu a míchejte, dokud krém v hrnci nebude dost hustý. Vytvořeným krémem potřete jeden plát listového těsta a druhým ho přiklopte. A máte hotovo! Teď už jen stačí dát dezert do lednice na dvě hodiny. Můžete podávat posypaný moučkovým cukrem.
Foto: Shutterstock
Další varianty: místo žloutků pudink a místo cukru poleva
Jak už to tak bývá, i tento dezert má své další varianty. Místo žloutkového krému můžete uvařit pudinkový krém a místo posypání moučkovým cukrem, je možné řezy polít cukrovou polevou. Chtěli byste to vyzkoušet? Níže najdete postup.
Na pudinkový krém budete potřebovat 600 ml mléka, dva sáčky vanilkového pudinku, 80 g krupicového cukru a 200 g másla. Z mléka a pudinkového prášku uvařte klasický pudink. Potom odstavte a přisypejte cukr. Po vychladnutí zašlehejte do směsi změklé máslo a krém máte hotový. Cukrovou polevu vytvoříte tak, že 100 g prosátého moučkového cukru utřete s 2 lžícemi citronové šťávy a jednou lžící rumu. Přidejte několik lžic horké vody, aby vznikla hladká kaše. Horní plát dezertu potřete nejlépe rybízovou marmeládou a na ni rozetřete polevu. Dejte opět do ledničky, než poleva ztuhne. Můžete podávat.
Foto: Shutterstock, zdroj: PrimaFresh, Apetit