Půvabný recept z kuchařek našich babiček využívá bohatá květenství bezinek a proměňuje je v nadýchaný dezert nebo naopak ve slaný oběd.
Zjistěte, jak znovu oživit tenhle dříve oblíbený pokrm a třeba objevíte, proč se tak často vyskytoval na talířích našich babiček.
Kdy jít černý bez hledat?
Doba květu černého bezu je od června do července a najdete jej téměř všude, kromě nejvyšších poloh.
Vydejte se tedy na procházku a budete překvapeni, jak často na černý bez narazíte!
Na sladko či na slano?
Tohle jídlo se kdysi vyskytovalo na českém jídelníčku velmi často.
Květenství bezu obalovaná v těstíčku se podávala s práškovým cukrem, ale když do těstíčka přidáte sýr a kosmatice doplníte pikantním jogurtovým dipem, ukáže vám tahle jemná lahůdka úplně jinou tvář!
Budete potřebovat
- 20 ks květů černého bezu
- 500 ml plnotučného mléka
- 4 ks vajec
- 1 špetka soli
- 250 g hladké mouky
- řepkový olej na smažení
Postup
- Pokud možno v čistém prostředí, dále od silnice, nasbírejte květenství černého bezu. Vybírejte ta hustší a bohatší a ustřihněte je s delší stopkou. Doma je rozložte na kuchyňskou linku a nechte chvíli odpočívat, ať mají broučci možnost odejít
- V míse rozšlehejte vejce, mléko a sůl metličkou do hladka, a poté postupně přidávejte a zašlehávejte mouku. Těsto by mělo být hladké a spíše hustší, aby dobře přilnulo na květy. Konzistence odpovídá zhruba těstu na palačinky nebo je mírně hustší.
- V hrnci rozpalte vyšší vrstvu oleje. Květ chytněte za stonek, namočte do těstíčka, aby se obalil a vložte do rozpáleného oleje. Smažte opravdu zprudka, jeden květ je hotový za cca 40 vteřin. Pokud je květ ponořený, stačí ho smažit pouze z jedné strany, ale můžete během smažení odstřihnout stonek a obracečkou kosmatici otočit a osmažit i z druhé strany. Po osmažení nechte odsát přebytečný tuk na papírové utěrce.
- Hotové kosmatice podávejte na slano jako řízek s bramborovou kaší a okurkovým salátem nebo je poprašte skořicovým nebo moučkovým cukrem a podávejte jako dezert.
Foto: