Řízků je spoustu druhů. Ten „náš“ český v trojobale je samozřejmě jenom jeden, každopádně kromě něj existují další známé řízky jako je vídeňský, holandský, cordon bleu, ale také méně známé – brněnský, prezidentský, úpický a třeba taky francouzský. Obohaťte svou sbírku receptů o tento skvost, který díky své cibulové chuti potěší nejvíce muže.
Marinovaný francouzský řízek v těstíčku
Na přípravu nevšedních řízků si nachystáme následující suroviny.
- kuřecí prsní (případně stehenní) řízky
- ocet
- olej
- sůl
- pepř
- cibuli
Na těstíčko budeme potřebovat tyto ingredience.
- 2 vejce
- 1 lžička oleje
- hladká mouka
- sůl
- voda nebo bílé víno
Pokud je potřeba, tak maso naklepeme (kuřecí zásadně přes igelit), pak ještě osolíme a opepříme. Do mísy smícháme ocet a olej v poměru 1:1, přidáme také nahrubo nakrájenou cibuli. Maso do marinády naložíme tak, ať je zcela ponořené, a necháme marinovat minimálně přes noc, klidně i několik dní.
Namarinované maso můžeme mírně osušit papírovou utěrkou, zlehka obalit v mouce a následně v těstíčku. To vytvoříme tak, že smícháme vejce, olej, trochu mouky a sůl, konzistence by měla být hustější. Kdyby byla hustá příliš, zředíme kapkou vody nebo vína.
Jakmile máme řízečky obalené, pozvolna smažíme na oleji či sádle z obou stran dozlatova. Podáváme s bramborovou kaší.
Foto: Shutterstock
Jakou přílohu zvolit k řízku?
Sto lidí, sto chutí, nicméně zdaleka nejčastější jsou všechny bramborové přílohy. Největší oblíbenosti se těší bramborová kaše, ale nezaostávají ani vařené brambory, šťouchané brambory, americké brambory, krokety, hranolky. Některé národy se nebojí dát k řízku třeba i rýži, což některým z nás může přijít relativně neobvyklé, ale stále je to nic oproti pochoutce z Náchodska. Pavlišovský (Úpický) řízek připravený z vepřové kotlety nebo kýty a obalený v klasickém trojobale se podává zásadně s domácím houskovým knedlíkem a kysaným dušeným zelím. Proti gustu…
Foto: Shutterstock, zdroj: nejrecept, wikipedia, maminyrecepty