Při pečení občas neodoláme uždibnout si kousku syrového těsta. Tento zvyk však může být i zdraví nebezpečný, a to nejen kvůli syrovým vejcím, ale i kvůli obsahu syrové mouky. Neošetřená mouka může stejně jako syrová vejce obsahovat bakterie, které způsobují zažívací potíže. Doma si však můžeme vyrobit takové těsto, které lze bez obav jíst i nepečené.
Bez vajec s upravenou moukou
Aby nám nebylo ze syrového těsta zle, je třeba vynechat vejce a mouku před použitím tepelně upravit.
Ingredience:
- 170 g hladké mouky
- 110 g másla
- 50 g moučkového cukru
- 2 lžíce mléka
- ½ lžičky soli
- 120 g čokoládových lupínků
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup:
Nejprve hladkou mouku nasypeme na plech a dáme do trouby vyhřáté na 170 °C, kde ji ponecháme po dobu 6 minut. Tímto se zbaví případných bakterií. Mezitím, co bude mouka vychládat, utřeme máslo společně s moučkovým cukrem. Poté přimícháme vanilkový extrakt a sůl. Jakmile se všechny suroviny spojí, je načase přidat mouku, kterou zapracujeme tak, aby se vytvořilo hladké těsto. Do něho přilijeme mléko a nasypeme čokoládové lupínky. To vše opět důkladně promícháme a těsto na sušenky máme hotové. Poté servírujeme do zmrzlinových pohárků.
Foto: Shutterstock
Když nám něco zbyde k upečení
V případě, že si nesníme všechno těsto a přeci jen se rozhodneme si pár sušenek upéci, stačí předehřát troubu na 180 °C. Připravíme si plech s pečicím papírem, kam poklademe z těsta vytvořené placičky. Pečeme po dobu 8 až 10 minut, dokud sušenkám nezezlátnou okraje.
V mrazáku vydrží měsíc
Sušenkové těsto uskladněné v lednici vydrží celý týden. Pokud si jej uložíme do mrazáku, můžeme z něj bez obav ujídat nebo péci celý měsíc. Před konzumací i před pečením je třeba nechat těsto ohřát na pokojovou teplotu.
Foto: Shutterstock, zdroj: Allrecipes, Lambaker, Minniemalistka